Wat is duurzame kleding?

De termen duurzame kleding, biologische kleding en eerlijke kleding vliegen je om de oren. Maar wat betekenen ze eigenlijk? In dit artikel leg ik uit wat duurzame kleding is en welke factoren hierin een rol spelen.


Wat is duurzame kleding?

Wat maakt kleding eerlijk en duurzaam?

BFAY is een inspiratie website over duurzame kleding, maar wat is duurzame kleding eigenlijk? Voor mij is duurzame kleding kort samengevat ‘kleding gemaakt onder goede werkomstandigheden, tegen leefbare lonen en van duurzame materialen’. Maar het is natuurlijk veel genuanceerder dan dat. Je kunt wel zeggen dat er veel factoren zijn die bepalen of een kledingstuk duurzaam is of niet. En ook in duurzaamheid heb je gradaties, het ene kledingstuk is duurzamer dan het andere.


Hieronder heb ik verschillende factoren verzameld die allemaal meespelen bij de duurzaamheid van een product.


Het productieproces

Het productieproces zegt vooral iets over hoe eerlijk een kledingstuk is gemaakt:

 • Iedereen in het productieproces ontvangt een eerlijk en leefbaar loon.
 • Er wordt niet aan kinderarbeid gedaan. 
 • Iedereen in het productieproces werkt onder eerlijke en veilige werkomstandigheden. 
 • Er wordt lokaal in Europa of Nederland geproduceerd (al is daarbuiten niet per se slecht en lokaal ook niet altijd eerlijk en duurzaam). 


Materialen

Er wordt gebruik gemaakt van:

 • Natuurlijke materialen zoals hennep, linnen en bamboe.
 • Gerecyclede materialen zoals gerecycled polyester en gerecycled katoen.
 • Biologische materialen zoals biologisch katoen. Voor biologische materialen worden geen bestrijdingsmiddelen gebruikt.


Er wordt geen gebruik gemaakt van:

 • Synthetische materialen zoals polyester. Hiermee voorkom je microplasticvervuiling. 
 • Dierlijke materialen zoals leer (hoewel dit niet altijd slecht is). 
 • Katoen, dit is ondanks het een natuurlijk materiaal is niet de meest duurzame keuze. Het land- en watergebruik is hoog, en daarnaast worden er enorm veel bestrijdingsmiddelen gebruikt.


Wil je meer weten over duurzame materialen? Lees hier de materialen guide!


Het kledingmerk

 • De kleding is van goede kwaliteit en gaat lang mee.
 • De collecties zijn tijdloos en niet trendgevoelig. 
 • Er wordt niet teveel geproduceerd of er wordt gebruik gemaakt van made-to-order om overproductie te voorkomen.
 • Het kledingmerk is transparant over hun duurzaamheid op de website. Hier kun je informatie terugvinden over waar de kleding geproduceerd wordt, maar bijvoorbeeld ook wat ze eraan doen om zo min mogelijk schade te brengen aan het milieu.


En zo zijn er nog wel meer factoren die meespelen. Hopelijk geven deze factoren je een goede richtlijn. En vergeet niet: 100% duurzaam bestaat niet.


Duurzame kleding

Tweedehands is ook duurzaam

Kleding hoeft niet per se aan bovenstaande punten te voldoen om toch duurzaam te zijn. Ik heb het hier over tweedehands kleding. Ook al is die kleding wellicht niet gemaakt van de meest duurzame materialen of geproduceerd onder de beste omstandigheden, tweedehands kleding is ook duurzaam. Die kleding bestaat namelijk al, waardoor er geen nieuwe materialen gebruikt hoeven te worden en er geen productieproces meer plaatsvindt.


Hoe weet ik of kleding duurzaam is?

Ben je lekker aan het shoppen, moet je alle bovenstaande punten eerst gaan uitpluizen om te weten of je een duurzame aankoop doet of niet. Gelukkig hoef je dit niet helemaal zelf uit te zoeken, hier is namelijk een app voor! Met de app Good on You ben je er binnen enkele seconden achter of een merk duurzaam is. Dat maakt het gelukkig een stuk makkelijker om duurzaam te shoppen! Daarom raad ik je ook zeker aan om deze app te gebruiken.


Duurzame kleding shoppen

Hopelijk weet je na het lezen van dit artikel wat beter wat duurzame kleding is. Wil je graag duurzamer je kleding kopen bij merken die zich inzetten voor een betere kledingindustrie? Ook dat heb ik makkelijker voor je gemaakt. Bekijk het handige merkenoverzicht op BFAY, hier vind je een diverse selectie aan duurzame kledingmerken!


Benieuwd wat je zelf nog kan doen naast duurzame kleding kopen?

 • Zo bewust mogelijk en zo min mogelijk nieuwe kleding kopen.
 • Alleen een item kopen wanneer je zeker weet dat je het vaker dan 30 keer gaat dragen.
 • Goed voor je kleding zorgen zodat het langer meegaat.
 • Kleding repareren wanneer het kapot is. 
 • Kleding die je niet meer draagt verkopen of doneren, zodat het een tweede leven krijgt. 


Nu je weet wat duurzame kleding is, wil je wellicht ook weten wat de voordelen hiervan zijn. Hier lees je meer over de voordelen van duurzame kleding!

Dit artikel delen

Picture of Willeke Arens

Willeke Arens

Hi! Ik ben Willeke, founder van BFAY. Met mijn passie voor duurzame en tweedehands kleding hoop ik jou te helpen en te inspireren om bewuster en duurzamer met kleding om te gaan!