Good On You: de app die merken beoordeelt op duurzaamheid

Bij welk kledingmerk koop jij graag je kleding? En weet jij hoe duurzaam dit merk is? Dat kan je heel makkelijk checken met de app Good On You. De Good On You app is een app die kledingmerken beoordeelt op hun duurzaamheid. Ieder merk krijgt een score, van ‘We Avoid’ tot ‘Great’. In dit artikel leg ik je graag uit hoe en op welke punten deze app merken beoordeelt!


Good On You app

Good On You

Wat is Good On You en hoe werkt het precies? Dat leg ik je graag uit. Wil je bij een kledingmerk shoppen? Het enige wat je hoeft te doen is de website of app van Good On You te openen en het merk in te vullen. Je krijgt meteen een beoordeling te zien.


Hieronder heb ik als voorbeeld één van mijn favoriete merken (ARMEDANGELS) ingevuld. Je krijgt gelijk een score te zien, waarna nog wat extra informatie volgt. In dit geval is de score ‘Great’, hier kan je dus met een gerust hart kleding shoppen. Scoort het betreffende kledingmerk heel laag? Dan wil je misschien liever op zoek gaan naar duurzamere alternatieven!

Good On You app


People, planet en animals

Tijdens het beoordelen van merken wordt er gekeken naar drie factoren: people, planet en animals.


People

Bij ‘People’ wordt er gekeken naar de rechten en omstandigheden van werknemers in het hele productieproces. Denk hierbij aan punten zoals kinderarbeid, dwangarbeid, gendergelijkheid, veiligheid, leefbare lonen en nog veel meer. Ook wordt er gekeken naar de transparantie rondom leveranciers van het merk.


Planet

Bij ‘Planet’ wordt er naar het milieubeleid van een merk gekeken. Denk hierbij aan onder andere:

  • Materialen die gebruikt worden
  • Circulariteit
  • Vepakkingen
  • Microplastics 
  • Ontbossing 
  • Energiegebruik 
  • Gebruik van chemicaliën 
  • Waterverbruik


Animals

Maakt een merk gebruik van dierlijke materialen? Zo niet, dan zit je hier natuurlijk goed.

Als een merk dit wel doet, wordt er gekeken naar het dierenwelzijn, waar de dierlijke materialen vandaan komen en om welke materialen het gaat. Gaat het om leer, wol, dons of veren? Dan wordt er gekeken naar de herkomst en of het eventueel gerecycled is. Maakt een merk gebruik van bont, angora of exotische dierenhuiden van bijvoorbeeld een krokodil? Dan krijgt het merk op dit punt sowieso een slechte score.


Duurzaamheidsscore

Ieder merk krijgt een score van Good On You, aan de hand van deze score kan jij snel zelf bepalen of je bij het desbetreffende kledingmerk wil shoppen of niet. Er zijn vijf verschillende scores:


Great: deze merken scoren erg goed op alle drie de punten (People, Planet en Animals) en zijn meestal erg transparant over hun productieproces. 


Good: deze merken doen het goed op één of meerdere punten.


It’s a Start: deze merken zijn transparant over hun weg naar duurzaamheid en boeken goede vooruitgang op één of meerdere punten.


Not Good Enough: deze merken delen wat informatie over hun duurzaamheid en houden rekening met één of meerdere punten, maar kunnen hier nog veel stappen in maken.


We Avoid: deze merken geven weinig of zelfs geen (concrete) informatie over hun duurzaamheid. En dat betekent meestal dat ze hier dus ook niet mee bezig zijn.


Wil je duurzaam je kleding kopen? Dan kun je de merken die bij ‘We Avoid’ staan beter vermijden. Je kan zelf bepalen vanaf welke score je bij een merk wil shoppen. Waar je ook shopt: je hebt vanaf nu in ieder geval een richtlijn van hoe duurzaam het kledingmerk is!


Wil je meer lezen over hoe Good On You merken beoordeelt? Ze hebben een uitgebreide rating guide waarin je nog veel meer informatie kunt lezen.Download de Good On You app

Wil je makkelijk en snel kunnen inzien hoe duurzaam een kledingmerk is? Download de app via de App Store of Google Play. Vergeet niet voordat je bij een merk shopt om even de app te openen en de score te bekijken. Dat maakt duurzaam shoppen een stuk makkelijker!

Dit artikel delen

Willeke Arens

Willeke Arens

Hi! Ik ben Willeke, founder van BFAY. Met mijn passie voor duurzame en tweedehands kleding hoop ik jou te helpen en te inspireren om bewuster en duurzamer met kleding om te gaan!