Dit zijn de voordelen van duurzame kleding 

Vaak wordt er vooral gekeken naar de nadelen van duurzame kleding: het is duurder, er is minder keuze in stijlen, het is minder goed verkrijgbaar en soms zit er zelfs nog een geitenwollensokken imago op duurzame kleding. Maar er zitten juist heel veel voordelen aan duurzame kleding. Benieuwd naar alle voordelen? Ik deel ze graag met je!


Voordelen duurzame kleding

1. Goede kwaliteit

Duurzame kleding is van hele goede kwaliteit, zeker in vergelijking met reguliere kleding. Het is gemaakt om lang mee te gaan. Hierdoor zit de kleding comfortabel en zie je veel minder snel gebruikerssporen (verwassen, gepild etc.). Je hebt dus veel langer plezier van je item!


Bovendien kun je kwalitatieve kleding een goed tweede leven geven, omdat het er, zelfs na vaak dragen, nog steeds goed uitziet.


2. Goede pasvorm

Naast kwaliteit is ook de pasvorm van duurzame kleding erg goed. Er wordt namelijk veel meer tijd in het ontwerpproces gestoken. Waar het bij reguliere merken allemaal snel moet, nemen duurzame kledingmerken echt de tijd om een kledingstuk te ontwerpen. Door deze aanpak is de pasvorm vaak veel beter. Er wordt meer aandacht besteed aan details, hoe de kleding valt, welke materialen er worden gebruikt en hoe je zo lang mogelijk plezier kunt hebben van een item.


3. Duurzame materialen

Duurzame kledingmerken maken gebruik van milieuvriendelijke materialen zoals biologisch katoen, biologisch linnen, Lyocell en hennep. Deze materialen zijn vaak zacht, voelen fijn aan en zitten erg comfortabel. Bovendien gebruiken duurzame kledingmerken vaak natuurlijke materialen. Een groot voordeel hiervan is dat je veel minder zweet in deze kleding. Natuurlijke materialen ademen namelijk veel beter dan bijvoorbeeld polyester.


Kortom, het draagcomfort van duurzame kleding ligt een stuk hoger.


Lees ook: Materialen guide: wat zijn duurzame materialen voor kleding?​


4. Lagere cost per wear

‘Duurzame kleding is veel te veel duur’.


Ik begrijp waar die uitspraak vandaan komt, omdat de aanschafprijs van duurzame kleding inderdaad een stuk hoger ligt. We zijn eigenlijk te verwend door de huidige prijzen van kleding. Want als je goed nadenkt, kan een t-shirt dan even duur zijn als een kop koffie?


Daarnaast is het goed om niet alleen naar aanschafprijs, maar ook naar de cost per wear te kijken. Oftewel: de prijs die je betaalt per keer dat je het kledingstuk draagt.


Niet duurzame kleding is vaak trendy, van lage kwaliteit en gaat niet lang mee, of je raakt er snel op uitgekeken. Duurzame kleding is daarentegen kwalitatief, tijdloos en gaat lang mee. Je begrijpt dat de cost per wear dan opeens heel anders uit kan vallen. Een voorbeeld:


Lagere cost per wear bij een duurzaam t-shirt ter vergelijking met een regulier t-shirt


Dus, kun je elk seizoen 3+ t-shirts van €25 per stuk kopen? Dan kun je er ook voor kiezen om één duurzaam t-shirt van €75 aan te schaffen. Daar heb je veel langer plezier van!


Laat je budget het niet toe om duurzame kleding te kopen? Dan is tweedehands kleding een goede optie. Tweedehands is namelijk betaalbaar én duurzaam! Zelfs met een klein budget kun je dus goed duurzaam shoppen.

Lees ook: De 6 beste plekken waar je tweedehands kleding kan kopen


5. Prijs 

De hogere prijs van duurzame kleding heeft juist ook een aantal voordelen (vind ik). Het klinkt misschien een beetje gek, maar ik leg het graag aan je uit: je koopt bewuster, je doet minder aankopen, je waardeert je kleding meer, je zorgt er beter voor, je bent er zuinig op, je maakt minder snel een miskoop en je ziet het niet als een wegwerpartikel. Meer betalen staat gelijk aan meer waardering. Kleding op deze manier koesteren is natuurlijk super duurzaam!


Het is goed, of je nu duurzaam koopt of niet, om bewust en minder kleding te kopen. Dat is uiteindelijk altijd de meest duurzame optie! Zorg ook goed voor de kleding die je al hebt, zodat je er zo lang mogelijk plezier van kunt hebben.


Lees ook: Hoe creëer je een duurzame kledingkast?


6. Duurzaam geproduceerd

En last but not least: je kan de kleding met een gerust hart kopen en dragen. Duurzame kleding wordt namelijk geproduceerd onder goede en veilige werkomstandigheden. Daarnaast krijgt iedereen in het productieproces een eerlijk en leefbaar loon. Er wordt rekening gehouden met mensen, dieren en de planeet. Zelf vind ik dit een hele fijne gedachte en heb ik zo veel meer plezier van een item!


Duurzaam kleding kopen 

Wil je na het lezen van dit artikel duurzame kleding kopen? Om je op weg te helpen, heb ik een overzicht van duurzame kledingmerken gemaakt en een shopping gedeelte ter inspiratie. Happy sustainable shopping!

Dit artikel delen

Willeke Arens

Willeke Arens

Hi! Ik ben Willeke, founder van BFAY. Met mijn passie voor duurzame en tweedehands kleding hoop ik jou te helpen en te inspireren om bewuster en duurzamer met kleding om te gaan!