Materialen guide: wat zijn duurzame materialen voor kleding?​

Bij het kopen van kleding kijken we naar de maat, de kleur en de prijs van het kledingstuk. Waar we vaak niet naar kijken, is het materiaal. Terwijl dit ook een belangrijk aandachtspunt van een kledingstuk is. Wil je graag duurzamer je kleding kopen? Kijk dan ook naar het materiaal van de kleding die je koopt en kies voor duurzame materialen!


Duurzame materialen voor kleding


Wat zijn duurzame materialen?

Duurzame materialen zijn (natuurlijke) materialen die zo min mogelijk impact hebben op de planeet, dieren en mensen. Wat wel of niet een duurzaam materiaal is, hangt van een heleboel verschillende factoren af. Het is dus soms best wel lastig om te bepalen welk materiaal duurzaam is en welke niet. Want ook duurzamere materialen hebben voor- en nadelen. Hieronder heb ik een aantal materialen op een rijtje gezet waarvan ik denk dat dit duurzame(re) keuze is.



Biologisch katoen

Katoen is een natuurlijk materiaal wat gemaakt wordt van de katoenplant. Bij het telen van katoen wordt er enorm veel water en land verbruikt. Daarnaast wordt er, om de katoenplant te beschermen, gebruik gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen. Deze bestrijdingsmiddelen zijn erg schadelijk, ze vervuilen de bodem, het water en de lucht. En niet alleen de aarde, ook de boeren die hiermee werken krijgen de giftige stoffen binnen. Dubbel zo belangrijk dus om te kiezen voor een betere optie.


Het alternatief voor katoen is biologisch katoen. Biologisch katoen wordt op een duurzamere manier geproduceerd, waarbij geen chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Het nadeel is wel dat er nog steeds veel water en land wordt verbruikt. 



Gerecycled katoen

Een misschien nog wel beter alternatief voor katoen is gerecycled katoen. Bij gerecycled katoen geef je een bestaand materiaal (oude kleding) een tweede leven en verleng je de levensduur. Bij het recyclen van katoen heb je geen bestrijdingsmiddelen, water- en landverbruik nodig. Vaak worden biologisch en gerecycled katoen samen gebruikt om een kledingstuk te maken.



Gerecycled polyester

Polyester is een synthetisch (kunstmatig) materiaal, waardoor het niet biologisch afbreekbaar is. Daarnaast bevat polyester microvezels, dit zijn kleine plastic deeltjes die in het water terecht komen als je het kledingstuk wast. Niet zo duurzaam dus!


Het duurzamere alternatief voor polyester is gerecycled polyester. Dit is polyester dat opnieuw wordt gebruikt. De polyester bestaat al, zo hoeven er geen nieuwe grondstoffen en chemische stoffen gebruikt te worden. Het nadeel aan gerecycled polyester is wel dat het alsnog microvezels bevat.



Biologisch linnen 

Linnen is een natuurlijk, biologisch afbreekbaar materiaal wat gemaakt wordt van vlas. Vlas is afkomstig van de vlasplant, een plant die veel voorkomt in Europa. Het voordeel van linnen ten opzichte van katoen is dat er veel minder water, grond en bestrijdingsmiddelen nodig zijn. Linnen op zich is al best duurzaam, maar een nog betere optie is biologisch linnen. Bij biologisch linnen wordt er helemaal geen gebruik gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen, wat natuurlijk beter is voor het milieu. 



Lyocell (Tencel)

Lyocell, ook wel bekend als Tencel, wordt gemaakt van hout, meestal van eucalyptusbomen. Het hout wordt omgezet in een vezel, waarvan de stof wordt gemaakt. Hiervoor wordt hout gebruikt dat komt uit speciale, duurzaam beheerde bossen. Om hout om te zetten naar een vezel, is er water en oplosmiddel nodig. Wat Lyocell zo duurzaam maakt ten opzichte van andere materialen, is dat bijna al het water en de oplosmiddelen steeds worden hergebruikt. Ook is Lyocell een natuurlijk materiaal en dus biologisch afbreekbaar. 


Hennep

Hennep is een natuurlijke vezel, afkomstig van de hennepplant. Er zijn veel voordelen van de hennepplant ten opzichte van de katoenplant. Zo groeit de hennepplant veel sneller, heeft hij veel minder water nodig en zijn er geen pesticiden of andere chemische bestrijdingsmiddelen nodig. Daarnaast is het een sterk materiaal, waardoor kleding van hennep langer meegaat dan kleding van bijvoorbeeld katoen. En doordat het een natuurlijk materiaal is, is het 100% biologisch afbreekbaar.



De voordelen van duurzame materialen hebben niet alleen met duurzaamheid te maken, de kleding zit vaak ook veel fijner. Veel andere materialen zijn synthetisch, waardoor dit niet goed ademt. Duurzame materialen zijn vaak natuurlijk, waardoor het dus veel fijner zit en wel goed ademt. Hierdoor zit het niet alleen veel comfortabeler, maar zweet je ook minder snel. Win-win!

Dit artikel delen

Foto van Willeke Arens

Willeke Arens

Hi! Ik ben Willeke, founder van BFAY. Met mijn passie voor duurzame en tweedehands kleding hoop ik jou te helpen en te inspireren om bewuster en duurzamer met kleding om te gaan!