Ethical fashion, slow fashion, sustainable fashion: er zijn zoveel duurzame modetermen dat je misschien niet weet wat ze allemaal betekenen. Daarom leg ik een aantal veelvoorkomende termen voor je uit. Wel zo handig in je zoektocht naar duurzamer kleding kopen!
Deze foto is eigendom van @suratelier
Duurzame modetermen
Even een kleine disclaimer: dit is mijn kijk op deze duurzame modetermen en ik heb de betekenis hiervan in mijn eigen woorden uitgelegd.
Daarnaast is het goed om te weten dat deze termen vrij te gebruiken zijn door kledingmerken. Wanneer een merk zichzelf duurzaam noemt en onderstaande termen gebruiken, kan dit ook greenwashing zijn.
Fast fashion
Fast fashion betekent in het Nederlands ‘snelle mode’. Bij kledingmerken die fast fashion verkopen draait het om snel en veel nieuwe collecties die inspelen op de trends van het moment. Het idee hierachter is om heel veel goedkope kleding te verkopen. Daarnaast wordt kleding in de fast fashion industrie echt als wegwerpproduct gezien.
Je snapt het al: dit is niet duurzaam. Deze kleding wordt gemaakt in ontwikkelingslanden onder slechte werkomstandigheden, de materialen zijn niet milieuvriendelijk en de kwaliteit van de kleding is vaak erg matig waardoor het niet lang mee gaat.
Slow fashion
Slow fashion is het tegenovergestelde van fast fashion, het is namelijk ‘langzame mode’. Het is ontstaan als beweging tegen fast fashion met het idee om bewuster met kleding om te gaan. Het draait niet om trends, maar om kwalitatieve en tijdloze kleding. Daarnaast wordt er in het productieproces rekening gehouden met mens, dier en milieu.
Duurzame mode (sustainable fashion)
Duurzame mode, sustainable fashion, fair fashion: allemaal termen die aangeven dat het om duurzame kleding gaat. Om een kledingstuk duurzaam te noemen, zijn er twee dingen heel belangrijk:
- Het productieproces: De kleding wordt gemaakt onder goede werkomstandigheden en iedereen in het productieproces krijgt een eerlijk en leefbaar loon.
- Het milieu: In het hele productieproces wordt rekening gehouden met het milieu, bijvoorbeeld door het gebruik van biologische en natuurlijke materialen. Het behoud van de natuur en de planeet is hierbij belangrijk.
Daarnaast spelen bijvoorbeeld dierenleed of CO2 uitstoot ook een rol.
Ethical fashion
Het woord ethical (ethisch) gaat over het ethisch verantwoord kleding kopen. Bij ethical fashion draait het om goede werkomstandigheden voor iedereen in het productieproces: van de boeren die zorgen voor de grondstoffen tot de makers van het kledingstuk.
Greenwashing
Duurzame kleding wordt steeds populairder en daar spelen bedrijven graag op in. Door middel van zogenaamde duurzame collecties proberen merken hun bedrijf goed neer te zetten. Zo lijkt het alsof ze duurzaam bezig zijn, terwijl het in werkelijkheid vaak een marketingtruc is om meer te verkopen. Het duurzamer voordoen dan ze daadwerkelijk zijn wordt ook wel greenwashing genoemd.
Lees ook: Wat is greenwashing? 4 tips om het te herkennen
Biologisch (organic)
Wanneer je op een prijskaartje van een kledingstuk het woord ‘biologisch’ ziet staan, betekent het dat dit kledingstuk is gemaakt van natuurlijke materialen zoals bijvoorbeeld katoen. Bij de productie hiervan worden geen chemicaliën en pesticiden gebruikt, wat natuurlijk goed is voor het milieu. Probeer daarom altijd te kiezen voor biologische materialen!
Wil je meer weten over de betekenis van andere duurzame materialen? Bekijk dan ook de materialen guide: Wat zijn duurzame materialen voor kleding?
Vegan
Wanneer je aan vegan denkt, denk je waarschijnlijk aan plantaardig eten. Maar vegan kan ook gaan over over kleding, schoenen, tassen en accessoires. Vegan kleding is kleding waar geen dierlijke materialen zoals wol, leer of suède voor zijn gebruikt. Tegenwoordig heb je steeds meer alternatieven voor dierlijke materialen, zoals verschillende soorten vegan leer.
Circulair
Circulair is een systeem waarbij kleding wordt geproduceerd, gedragen en weer wordt gerecycled tot een volgend product. De grootste voordelen van circulair zijn dat het een hoop afval voorkomt en dat er weinig nieuwe grondstoffen nodig zijn.
Bron: Rijksoverheid
Upcycling
Iets wat we steeds meer gaan zien is upcycling. Het is een vorm van recycling (het opnieuw gebruiken van materialen) maar dan nog een stapje verder. Het idee van upcyclen is namelijk dat de kwaliteit van het item niet omlaag gaat of gelijk blijft, maar dat het nog beter wordt.