De kledingindustrie is een van de vervuilendste industrieën op aarde. Iets wat we ondertussen bijna allemaal weten. Maar waarom is de kledingindustrie eigenlijk zo vervuilend? Dat leg ik je graag uit! Het heeft alles te maken met het proces van het maken van kleding, hoe we met onze kleding omgaan en de enorme bergen afgedankte kleding.
De kledingindustrie
Met BFAY probeer ik je altijd te inspireren om bewuster en duurzamer je kleding te kopen. Maar waarom zou je dat eigenlijk doen? Naast de slechte werkomstandigheden waarin kleding wordt gemaakt, is de kledingindustrie een van de vervuilendste industrieën op aarde. Hoog tijd om daar verandering in te brengen. Maar dan is het wel goed om te weten waarom deze industrie eigenlijk zo vervuilend is.
Kleding maken
Het maken van een kledingstuk is een vervuilend proces. Er zijn ontzettend veel merken die fast fashion produceren: zoveel mogelijk, zo snel mogelijk en zo goedkoop mogelijk kleding maken. De kwaliteit van de kleding wordt steeds slechter, het is bijna een wegwerpproduct geworden. Dit geeft veel schade aan mensen, dieren en milieu. Een aantal voorbeelden waarom kleding maken zo vervuilend is:
- Veel watergebruik, voor 1 spijkerbroek is al zo’n 7.000 liter water nodig!
- Gebruik van chemicaliën, pesticiden en andere schadelijke stoffen. Deze komen allemaal in de grond terecht.
- Veel en intensief landverbruik, waardoor de grond minder vruchtbaar wordt.
- Synthetische materialen zoals polyester worden gemaakt van olie. Polyester is niet biologisch afbreekbaar en zorgt voor enorme hoeveelheden microplastics. Daarnaast duurt het honderden voor dit vergaat en laat het veel gifstoffen achter.
Bovenstaande schaadt niet alleen het milieu, maar ook de lokale bevolking. In droge gebieden wordt er soms zoveel water gebruikt, dat er voor de lokale bevolking niet genoeg schoon drinkwater overblijft. En door het gebruik van chemische stoffen worden veel inwoners ziek.
Dit is nog maar een greep uit alle voorbeelden die ik kan noemen waarom het maken van kleding zo vervuilend is. Ik hoop dat het duidelijk is: nieuwe kleding maken is enorm vervuilend voor de aarde.
Ons (koop)gedrag
Niet alleen het maken van kleding is vervuilend, hoe wij ermee omgaan ook. Volgens onderzoek kopen we per persoon gemiddeld zo’n 46 kledingstukken per jaar. Gemiddeld kost zo’n kledingstuk maar ongeveer 16 euro. In onze kledingkast hangen gemiddeld 173 kledingstukken, waarvan we er 50 in het afgelopen jaar niet hebben gedragen en er slechts 7 (!) tweedehands zijn.
Per jaar gooien we 40 kledingstukken weg. Van deze 40 worden er 24 echt weggegooid, waardoor ze verbrand worden. 5 kledingstukken worden wel ingezameld, maar zijn niet geschikt voor hergebruik. Dit betekent dat ze worden gerecycled. 2 van de kledingstukken zijn opnieuw te dragen, maar voldoen niet aan de normen. En tot slot zijn slechts 9 van de 40 kledingstukken geschikt voor de (internationale) tweedehandsmarkt.
Zelf vind ik dit best wel shockerend. We kopen veel kleding, dragen lang niet al onze kleding en gooien dus ook nog eens ontzettend veel kleding weg. En nog geen 1/4 hiervan wordt dus door een tweede eigenaar gedragen. Je kan dus wel zeggen dat ons (koop)gedrag best wel vervuilend is!
Measuring The Dutch Clothing Mountain
En dan hebben we het alleen nog maar over het kopen, het (niet) dragen en het wegdoen van kleding. Alle kleding die we dragen, moet natuurlijk ook worden gewassen. Kleding wassen kost enorm veel water en energie. Daarnaast laten alle synthetische kleding die we dragen ook nog eens grote hoeveelheden microplastics achter in het water. Dit komt uiteindelijk in rivieren, zeeën en oceanen terecht. Microplastic kan niet biologisch afgebroken worden, waardoor het voor ernstige vervuiling zorgt. Dit gebeurt trouwens niet alleen bij het wassen, maar ook bij het produceren van kleding.
Kledingafval
Helaas, hier houdt het niet op. Ook de enorme bergen afdankertjes vormen wereldwijd een enorm probleem. De kledingafvalberg groeit! Ik kan je hier veel over vertellen, maar ik raad je aan om hier een keer een programma of documentaire over te kijken. Aanraders om over dit onderwerp te kijken zijn De Kledingafvalberg en De Prijsknaller. Hier gaat het onder andere over het groeiende probleem van kledingafval en waarom er maar zo weinig kleding gerecycled wordt. Zo wordt er in De Prijsknaller verteld dat we met elkaar een miljard (!) kledingstukken per jaar wegdoen. Dat is 300 miljoen kilo kleding! Er wordt zoveel kleding geproduceerd, gekocht en weggedaan, dat ook dit een groeiend probleem is. Want waar blijven al onze afdankertjes?
Maar wat dan?
Nu je weet hoe vervuilend de kledingindustrie is, vraag je je misschien af: maar wat dan? Kan ik hier iets tegen doen? Hier een aantal praktische tips die je direct kunt toepassen:
- Koop minder, bewuster en duurzamer je kleding. Het liefst tweedehands of bij een duurzaam merk.
- Ga voor kwaliteit: kledingstukken die lang mooi blijven en meegaan.
- Let op de materialen van een kledingstuk. Ga voor duurzamere materialen zoals biologisch katoen of gerecycled polyester of een van deze materialen.
- Vraag jezelf voor je een kledingstuk koopt: ‘Ga ik dit 30 keer dragen?’. Dit helpt je bij bewust kleding kopen en voorkomt miskopen.
- De meest duurzame kleding is de kleding die je al hebt. Zorg daarom goed voor je kleding, maak nieuwe combinaties en ga eens shoppen in je eigen kledingkast.
- Was je kleding minder vaak en minder heet. Vaak is 30 graden al voldoende bij kleding.
- Zorg goed voor je kleding zodat het langer meegaat. Een vlekje gaat er vaak nog wel uit en een gaatje kan je (laten) repareren.
- Probeer kleding die je niet meer wilt altijd eerst weg te geven, te ruilen (met bijvoorbeeld vriendinnen of zussen) of te verkopen.
- Gooi nooit je kleding in de afvalbak, maar in de kledingcontainer.
Wil je meer informatie? Lees dan hier alle artikelen over de kledingindustrie!