Tweedehands kleding is een van de manieren om duurzamer te shoppen. Maar geldt dat voor alle tweedehands kleding? Want wordt een item van Shein ineens duurzaam als het tweedehands is? In dit artikel deel ik mijn persoonlijke kijk op tweedehands kleding en krijg je antwoord op de vraag: is tweedehands kleding altijd duurzaam?

Waarom is tweedehands kleding duurzaam?
Tweedehands kleding is duurzaam omdat je de levensduur van het kledingstuk verlengt. Daarnaast hoeft er niet speciaal voor jou een nieuw kledingstuk gemaakt te worden, want het bestaat al. De combinatie van levensduur verlengen en dat er niet opnieuw een productieproces aan vooraf gaat, maakt het een duurzame keuze.
Toch is de ene tweedehands keuze duurzamer dan de andere. Dit heeft te maken met bijvoorbeeld de kwaliteit van het kledingstuk, het materiaal en waar je het koopt. Hoe hoger de kwaliteit en hoe lokaler je koopt, hoe duurzamer het is. Wanneer je lokaal in de kringloopwinkel een mooie kwaliteit blouse koopt, is dat een stuk duurzamer dan wanneer je online een blouse bestelt en uit het buitenland laat komen.
De mogelijke nadelen van tweedehands kleding
Zoals ik net al benoemde, is niet elk tweedehands kledingstuk even duurzaam. Dit heeft vooral te maken met de mogelijke nadelen die tweedehands kleding met zich mee kan brengen. Denk aan:
- Veel kleding is fast fashion en daardoor vaak van matige tot slechte kwaliteit.
- Veel kleding bevat polyester, dat bij het wassen microplastics afgeeft.
- Tweedehands kleding is vaak erg goedkoop, waardoor het overconsumeren kan voeden.
- Online een tweedehands kledingstuk uit het buitenland bestellen zorgt voor veel CO2-uitstoot.
- Online via Vinted bestellen kan onbedoeld bijdragen aan iemands ‘koopverslaving’. Er zijn mensen die veel nieuwe kleding kopen, weinig dragen en het weer doorverkopen. En dat geld vervolgens weer gebruiken voor nieuwe fast fashion aankopen.
Tips voor duurzamer tweedehands shoppen
Probeer zo lokaal mogelijk te shoppen, bijvoorbeeld via kringloopwinkels en rommelmarkten. Wil je liever online bestellen via bijvoorbeeld Vinted? Bestel dan kledingstukken die uit Nederland komen, zodat ze niet nog een lange reis hoeven af te leggen. Probeer te kijken naar het materiaal en de kwaliteit, zodat jij ook zo lang mogelijk plezier hebt van het item. Toch kijk ik daar soms bewust niet naar, omdat ik denk dat ik het beter nog kan dragen en zo nog kan ‘redden’ van de afvalberg. En: koop bewust, alleen als je iets echt nodig hebt of als je weet dat je het kledingstuk waarschijnlijk vaak gaat dragen.
Mijn visie op tweedehands kleding
Ik ben een grote voorstander van tweedehands kleding. Zeker als alternatief voor fast fashion is het een duurzame keuze. Wel probeer ik steeds meer te letten op bovenstaande tips, al koop ik ook nog steeds tweedehands kleding van fast fashion merken. Ik denk dat het altijd duurzamer is om een kledingstuk nog te dragen dan het op de afvalberg te laten belanden.
Zelf combineer ik tweedehands kleding met duurzame merken. Ik investeer in basics en veel gedragen items zoals spijkerbroeken en vul mijn kast verder aan met tweedehands vondsten.
Is tweedehands kleding duurzaam?
Mijn conclusie: ja, tweedehands kleding is altijd een duurzamere keuze. Zeker in vergelijking met nieuw kopen bij fast fashion merken. Hoe bewuster je let op materialen, merken, waar je koopt en de kwaliteit, hoe duurzamer je keuze wordt. Dus zeker blijven doen, of als je het nog niet doet: ermee beginnen!