8 tips voor betaalbare duurzame kleding (ja, het kan!)

Wil jij graag duurzaam je kleding kopen? Maar vind je dit lastig, omdat je denkt dat het veel te duur voor je is? Dan zijn hier 8 tips voor betaalbare duurzame kleding. Want ja, het kan echt! Ook als je om wat voor reden dan ook een lager budget hebt voor kleding, kan je deze tips goed toepassen! 


Betaalbare duurzame kleding

Koester wat je hebt

We zijn soms zo gefocust op nieuwe kleding kopen, dat we vergeten wat we al hebben. The most sustainable clothes are already in your wardrobe, dus duik eerst eens goed in je kast. Wat heb je eigenlijk allemaal? En wat kan je daarmee? Zorg voor een opgeruimde kledingkast en weet wat je hebt, herontdek oude kleding en maak nieuwe combinaties. 


Ken je kledingstijl

Een tip die veel miskopen (en dus geld) gaat voorkomen: ken je eigen kledingstijl. Een leuke manier om met je eigen stijl aan de slag te gaan is bijvoorbeeld door het maken van een moodboard. Of maak op Pinterest een bord met allemaal outfits die jij leuk vindt. 

Neem daarnaast ook een kijkje in je kast en kijk of je kan achterhalen wat jouw stijl is. Heb je veel jurkjes in de kast hangen, of juist veel jeans? Wat voor kleuren en materialen zie je veel terug? Zijn er veel prints en felle kleuren, of juist natuurlijke tinten? Dit zegt al heel veel over jouw kledingstijl! 


Investeer in kwaliteit

De kleding van duurzame merken is vaak veel kwalitatiever omdat het gemaakt is van kwalitatieve materialen. Terwijl fast fashion merken juist kleding produceren van matige kwaliteit zodat het snel slijt en je snel weer nieuwe kleding gaat kopen. Hierdoor doe je veel langer met een kledingstuk van een duurzaam merk. Uiteindelijk is het dus goedkoper om te investeren in kwaliteit!


Een voorbeeld: een jurkje van een fast fashion merk gaat één seizoen mee, kost €35 en draag je 10 keer. Dan is de cost per wear €3,50. Een jurkje van een duurzaam merk gaat jaren mee, kost €120 en draag je 50 keer. Dan is de cost per wear €2,40 en dus uiteindelijk goedkoper dan een niet duurzaam kledingstuk! 


Bewust kleding kopen

Dit is een tip die je veel geld kan besparen. Vaak wordt kleding in een opwelling of zonder goed na te denken gekocht. Zo koop je veel meer dan nodig en is de kans op een miskoop groot. Wanneer je bewust na gaat denken of je iets wel echt graag wil hebben, je het echt nodig hebt en het vaak gaat dragen, dan laat je waarschijnlijk veel meer kleding hangen. Bedenk van tevoren ook of het binnen jouw stijl past en of je het item kan combineren met items uit je kast. 


Een tip die je kan toepassen is door jezelf af te vragen: ga ik dit minimaal 30 keer dragen? Zo ja, dan koop je het. Als je hier al gelijk over twijfelt, kan je het beter laten hangen! 


Kledingrek met duurzame kleding

Vraag een Sustainable Fashion Gift Card

Ken je de Sustainable Fashion Gift Card al? Met deze giftcard kan je shoppen bij verschillende duurzame kledingmerken. Vraag hem voor je verjaardag, voor kerst of bij een andere feestelijke gebeurtenis. Zo kan je met korting of zelfs helemaal voor niks shoppen bij duurzame kledingmerken! 


Kleding ruilen

Een leuke manier om gratis (!) en duurzaam aan nieuwe kleding te komen is door kleding te ruilen. Dit kan op verschillende manieren, denk bijvoorbeeld aan het organiseren van een kledingruilparty met vriendinnen of collega’s. Of wordt lid van de kledingketting bij jou in de buurt, waar er verschillende tassen met gratis kleding door de buurt gaan. Het is niet alleen duurzaam, maar ook superleuk!


Tweedehands kleding

Wat mij betreft de gouden tip voor betaalbare duurzame kleding: tweedehands. Tweedehands kleding is mega betaalbaar, al vanaf een paar euro per kledingstuk. 


Tegenwoordig zijn er een heleboel plekken om tweedehands kleding te scoren. Online is Vinted een goede app, hier kan je tweedehands kleding kopen en verkopen. Daarnaast zijn er door het hele land kringloopwinkels en rommelmarkten te vinden. Download de Kringloop App voor kringloopwinkels bij jou in de buurt en google eens op ‘rommelmarkt [jouw plaatsnaam]’. 


Lees ook: de 6 beste plekken waar je tweedehands kleding kan kopen


Betaalbare duurzame kledingmerken

En als laatste: shoppen bij betaalbare duurzame kledingmerken. Ja, dat kan! Bijvoorbeeld bij Goat Organic Apparel, een merk die duurzame basics verkopen. Hun duurzame t-shirts zijn slechts €22,95. Ook de kledingstukken van ARMEDANGELS beginnen bij €29,90. En de duurzame t-shirts van BLL THE LABEL zijn ook maar €34. Tuurlijk is het wat duurder dan je gewend bent, maar ook hier betekent een langere levensduur een lagere cost per wear. Zeker het geld waard dus! 


Nog even samengevat, dit zijn de beste tips voor betaalbare duurzame kleding:


  • Koester wat je hebt
  • Ken je kledingstijl
  • Investeer in kwaliteit 
  • Bewust kleding kopen
  • Vraag een Sustainable Fashion Gift Card
  • Kleding ruilen
  • Tweedehands kleding
  • Betaalbare duurzame kledingmerken 

Dit artikel delen

Picture of Willeke Arens

Willeke Arens

Hi! Ik ben Willeke, founder van BFAY. Met mijn passie voor duurzame en tweedehands kleding hoop ik jou te helpen en te inspireren om bewuster en duurzamer met kleding om te gaan!