TV-programma genaaid: eindelijk eerlijk over mode

Er zijn regelmatig programma’s en documentaires over mode te zien op TV. Vaak draait het om de glamour van de modewereld en het luxeleven van modellen of designers. En daar is niks mis mee, maar wist je dat er ook een andere kant zit aan deze mode-industrie? Een kant die niet zo vaak wordt laten zien, omdat we deze eigenlijk niet willen zien. Toch is het ook belangrijk om die andere kant, de schaduwkant, te zien. Tenslotte zijn wij daar met elkaar verantwoordelijk voor. Daarom zijn wij fan van het allernieuwste programma over mode: ‘Genaaid’.


TV-programma Genaaid

Genaaid

Genaaid, het nieuwe EO-programma wat nu elke woensdag te zien is op TV. Vijf beginnende modeontwerpers krijgen de kans om samen een duurzame collectie te ontwerpen. Wat ze alleen vooraf niet weten, is dat ze eerst zelf gaan ontdekken hoe fast fashion tegenwoordig tot stand komt. Daarvoor reizen ze samen met presentatrice Jennifer Hoffman af naar Myanmar, één van de landen waar onze kleding gemaakt wordt. Ze gaan wonen en werken zoals de mensen daar. Zo beginnen ze in aflevering 1 bij de katoenvelden, en gaan daarna door naar ververijen en sweatshops. Zo krijgen ze met eigen ogen te zien in wat voor slechte werkomstandigheden de kleding die wij dragen gemaakt wordt. Een reis naar de schaduwkant van de mode-industrie.


Waarom we graag willen dat jij dit programma gaat kijken? Om dezelfde reden als waarom dit programma gemaakt is: jou inspireren om een bijdrage te leveren aan een eerlijke en duurzame wereld. Om ook bij jou je ogen te openen, dat je kan zien welke prijs er echt wordt betaald voor de kleding die we hier dragen. En we vragen je niet om te stoppen met het kopen van kleding, maar we vragen je wel om bewust te worden van deze mode-industrie. Je bewust te worden onder welke omstandigheden jouw kleding wordt gemaakt. Dat er mensen en dieren een slecht leven hebben, zodat jij goedkoop kleding kan kopen. Dat de kledingindustrie de op één na vervuilendste industrie is, en we met elkaar de planeet enorm vervuilen. En dat wij er met elkaar wel wat aan kunnen doen. Door bewust te worden van deze industrie, minder fast fashion te kopen en ons meer te verdiepen in duurzame mode.


Programma (terug)kijken

Afgelopen woensdag is de eerste aflevering uitgezonden. Heb je deze nog niet gezien? Terugkijken kan via de website van EO. Zet daarnaast de komende vijf weken elke woensdag je TV om 20:20 op NPO 3, zo mis je geen enkele aflevering. Terugkijken kan natuurlijk ook Samen voor een eerlijkere en duurzamere mode-industrie!


Bekijk hier alle afleveringen van het programma Genaaid.

Dit artikel delen

Picture of Willeke Arens

Willeke Arens

Hi! Ik ben Willeke, founder van BFAY. Met mijn passie voor duurzame en tweedehands kleding hoop ik jou te helpen en te inspireren om bewuster en duurzamer met kleding om te gaan!