Mijn reis naar duurzamer kleding kopen

Met BFAY probeer ik al jaren om jou te inspireren bewuster en duurzamer je kleding te kopen, omdat ik dit zelf ook doe. Maar waarom? En hoe is mijn reis naar eerlijker en duurzamer kleding kopen eigenlijk gegaan? Dat vertel ik je graag!


Mijn reis naar duurzamer kleding kopen

Mijn reis

Van jongs af aan ben ik gek geweest op kleding. Ik wilde al snel zelf mijn kleding uitkiezen, was gek op verkleden en ik wilde zelf mijn kleding uitzoeken tijdens het winkelen met mijn moeder. Toen ik een jaar of 12 was wilde ik graag kleedgeld. En dat kreeg ik! Wat een vrijheid om zelf te bepalen wat je kan kopen. Maar het bracht ook dilemma’s met zich mee, want toen kwam ik erachter dat je toch niet zoveel kleding kon kopen met kleedgeld als dat ik zou willen. En dus werd ik creatief: van shoppen bij goedkope kledingwinkels tot alle sale rekken afspeuren. Tassen vol kleding bij de Primark, de H&M sale uitpluizen en alle goedkopere winkels afgaan. Hoe goedkoper, hoe beter! Toen is trouwens ook mijn liefde voor tweedehands kleding ontstaan, want tweedehands kleding is vaak erg goedkoop.


Zoals je leest ben ik dus niet altijd zo bewust met kleding kopen bezig geweest. Het ging me toen echt om budget shoppen: zoveel mogelijk voor zo weinig mogelijk geld. Maar dat ging veranderen!


Het begin van duurzamer kleding kopen

Na het kijken van The True Cost (een echte eye-opener om te kijken!) stond ik voor het eerst stil bij de schaduwkant van de kledingindustrie. Het leek allemaal zo mooi en zo leuk, maar wat viel dat tegen. En zo veranderde mijn koopgedrag langzaam. Ik begon mij steeds meer te verdiepen in de kledingindustrie door het lezen van artikelen en het kijken van documentaires. Het voelde voor mij steeds minder goed om nieuwe kleding te kopen. En dus begon ik ook steeds meer met het kopen van tweedehands kleding. Niet alleen meer omdat het zo betaalbaar is, maar ook omdat het een stuk duurzamer is. En zo heb ik door de jaren heen een switch gemaakt: van onbewust alles nieuw kopen wat ik wilde hebben naar bewust en duurzaam kleding kopen. 


Duurzamer kleding kopen

Waar koop ik nu mijn kleding?

Je vraagt je misschien af waar en hoe ik nu mijn kleding koop. Ik doe nu echt wat goed voelt voor mij. Zo bestaat denk ik 80% van mijn kledingkast uit tweedehands kleding. Hier word ik dan ook het meest gelukkig van! Kringlopen, rommelmarkten en Vinted afstruinen is iets wat ik graag doe.


Daarnaast koop ik af en toe duurzame kledingstukken bij merken die zich inzetten voor een eerlijke en duurzame kledingindustrie. Leefbare lonen, goede werkomstandigheden, oog voor dierenwelzijn en het milieu zijn een aantal voorbeelden waar deze merken zich voor inzetten. Het voelt voor mij veel beter om bij deze merken te kopen, zodat je weet dat het onder goede omstandigheden met zo min mogelijk impact op het milieu is gemaakt. Duurzame kledingstukken zijn vaak wat duurder, maar ik zie het echt als investeringen en vind het echt z’n geld waard. Het is tijdloos, kwalitatief en gaat lang mee.


Maar ook ik koop af en toe nog nieuwe kleding bij niet-duurzame kledingwinkels. Zeker sportkleding, slaapkleding en basics zijn lastiger tweedehands te vinden en duurzaam soms best wel prijzig. En soms heb ik iets nodig of wil ik graag iets hebben, en kan ik het niet tweedehands of duurzaam vinden in mijn stijl. En dan is nieuw kopen ook oké. Het is niet verboden om nieuwe kleding te kopen, als je maar bewust bent van wat je koopt, je het ook echt gaat dragen en er goed voor zorgt zodat het lang meegaat. En het erna een goed tweede (of derde) leven geeft. Zo maken we de wereld met elkaar een stukje mooier!


Met dit artikel hoop ik je te inspireren om ook bewuster en duurzamer je kleding te kopen. Wil je meer inspiratie? Lees meer artikelen over duurzame kleding en tweedehands kleding. 


Foto’s in dit artikel zijn gemaakt door Sanne van Pinxten Fotografie.

Dit artikel delen

Picture of Willeke Arens

Willeke Arens

Hi! Ik ben Willeke, founder van BFAY. Met mijn passie voor duurzame en tweedehands kleding hoop ik jou te helpen en te inspireren om bewuster en duurzamer met kleding om te gaan!