Eens in de zoveel tijd moet het echt gebeuren: je kledingkast opruimen. Een overzichtelijke en opgeruimde kledingkast zorgt ervoor dat je veel blijer bent met je kleding. Daarnaast zorgt het er ook voor dat je elke ochtend veel sneller een outfit bij elkaar hebt gevonden. Tijd om aan de slag te gaan dus!
Kledingkast opruimen
Inspiratie
Is je kledingkast opruimen echt een klusje die je uit blijft stellen? Misschien kan je dan wel wat inspiratie of hulp gebruiken. Om in de stemming te komen kan je bijvoorbeeld op YouTube ‘kledingkast opruimen’ video’s kijken. Of lees een aantal artikelen met tips en inspiratie (zoals je nu aan het doen bent :).
Als je wel een helpende hand kan gebruiken, kan je het ook samen met iemand doen; je moeder, zus(je), buurmeisje of een vriendin.
Leegmaken
Je kledingkast opruimen begint natuurlijk bij het leeghalen van je kast. Je kan hier kiezen om je hele kledingkast in één keer leeg te halen, maar dan moet je ook in één keer je hele kledingkast opruimen. En het kan behoorlijk overweldigend zijn, om al je kleding op een hoop te gooien. Daarom kan je er ook voor kiezen om het in stapjes te doen: la voor la, of per soort kledingstuk. Dus bijvoorbeeld eerst de broeken, dan de jurken en dan de truien. Dan kan je het nog steeds in één keer doen, maar je kan ook een aantal dagen achter elkaar elke keer een stapje doen. Dit maakt het misschien wat makkelijker om te beginnen.
Tip: pak bij het uitzoeken van je kast echt al je kleding erbij. Dus ook die dozen van zolder, je jassen die aan de kapstok hangen en de schoenen die in de gang staan. Zo weet je heel goed wat je allemaal hebt.
Schoonmaken
Als de kleding toch uit de kast is, haal er dan gelijk even een sopje doorheen. Wel zo fris! En alle items die niet in je kledingkast horen, maar daar wel liggen, kan je gelijk weghalen. Je kledingkast is voor kleding, en niet voor andere rommeltjes.
Uitzoeken
Dan nu de grootste stap: je kleding uitzoeken. Eigenlijk moet je elk kledingstuk even aantrekken, zeker de kledingstukken die je wat minder vaak draagt, of waarbij het al wat langer geleden is dat je het hebt aangehad. Zo weet je gelijk of het goed zit, of je je er nog comfortabel in voelt, of je het nog leuk vindt en of je het nog gaat dragen. Kijk kritisch naar elk kledingstuk, en verdeel het in één van de volgende categorieën:
Kleding die je vaak en graag draagt, waar je je comfortabel in voelt en die goed bij je passen. Deze kleding wil je natuurlijk houden, dus die kan je weer netjes opvouwen of terughangen in de kast.
Kleding die je minder vaak draagt, of zelfs al een tijdje helemaal niet hebt gedragen. Een ongeschreven regel hierbij is: heb je het een jaar of langer niet gedragen? Dan ga je dat waarschijnlijk ook niet meer doen. Kijk extra kritisch naar deze kleding: gaat het de kast uit of krijgt het nog een laatste kans? Als je na een tijdje merkt dat het nog steeds ongedragen in je kast ligt, dan kan je het natuurlijk alsnog wegdoen. Of stop het in de twijfelbak (hieronder meer over de twijfelbak).
Kleding waar je heel erg over twijfelt. Dit zijn stukken die je nog wel heel erg leuk vindt, maar misschien minder vaak draagt. Of je weet niet zo goed waar je het mee kan combineren. Wat hierbij kan helpen is een twijfelbak maken. Dit is een doos of bak naast je kledingkast, waar je de twijfelstukken in stopt. Als je het na een tijdje nog steeds niet mist, dan zijn het stukken die je misschien beter weg kan doen. Stukken die je toch weer graag wilt gaan dragen, die pak je er gewoon weer uit.
Kleding met gebreken: vlekken, gaatjes, of gepild. Is dit nog te maken of te repareren? Sommige vlekken krijg je er met middeltjes nog wel uit en sommige kleding kan je laten (ver)maken. Als je zelf handig bent, dan kan je het misschien zelfs zelf repareren. Kleding die niet meer te redden valt, kan je bij elkaar leggen en bijv. in de kledingcontainer gooien (nooit in de prullenbak!). Alle kledingstukken die nog te redden zijn, maar waar wel wat mee moet gebeuren, kan je ook bij elkaar op een stapel (in het zicht) leggen. Tijd om daar iets mee te doen!
Kleding die je echt niet meer draagt, die niet meer bij je passen of waar je op uit gekeken bent. Ook deze kleding gaat de kast uit, tijd voor een nieuwe bestemming. Verkoop het, via bijvoorbeeld Vinted of Marktplaats. Of geef het weg, aan de kringloopwinkel, de kledingbank, via de lokale weggeefhoek of aan een zus(je), buurmeisje, vriendin etc. Er zijn genoeg andere mensen die wel blij zijn met jouw kleding die je niet meer draagt.
Je kledingkast uitzoeken gaat heel erg op gevoel. Als je heel erg blij wordt van een kledingstuk, dan ga je het zeker nog vaak dragen. Maar voel je je totaal niet comfortabel in een item? Dan weet je eigenlijk al zeker dat je dit niet meer aantrekt. Bij twijfel kan je jezelf de volgende vragen stellen:
- Past dit kledingstuk bij mij en mijn stijl?
- Voel ik mij comfortabel in dit kledingstuk?
- Ga ik dit kledingstuk echt dragen?
- Kan ik dit kledingstuk goed combineren met de rest van mijn kleding?
Na het beantwoorden van deze vragen ben je er meestal al een stuk zekerder van of dit item nog een plekje krijgt in je kast of niet. En voor de twijfelgevallen: de twijfelbak.
Wishlist
Nu je weet wat je hebt, mis je misschien ook nog het een en ander. Zo kom je er bijvoorbeeld achter dat je wel erg weinig sokken hebt. Of dat je toe bent aan nieuwe basics. Maak voor jezelf een wishlist en verdeel deze in 2 delen: het eerste deel is met kledingstukken die je echt nodig hebt (die sokken), het tweede deel is met items die je graag wilt toevoegen aan je kast. Deze heb je niet perse nodig, maar zou je wel graag willen hebben. Zorg dat je eerst de items koopt die je echt nodig hebt, en dan kritisch gaat kijken naar het tweede deel. Je kan ook nog een 3e deel toevoegen: items die je echt niet mag kopen. Als je bijvoorbeeld al 2 spijkerjasjes hebt, dan heb je zeker geen derde nodig. Dit kan je helpen om ‘dubbele’ aankopen te voorkomen.
Een wishlist maken kan op papier, maar ook online in de notities van je telefoon bijvoorbeeld.
Combineren
Je bent weer goed op de hoogte bent van wat er allemaal in je kast hangt. Misschien is het leuk om deze extra stap toe te voegen. Want hoe fijn is het om nieuwe combinaties te maken met de kleding die je al hebt? Zonder dat je iets hoeft te kopen, creëer je zo toch een nieuwe outfit. Dit wordt ook wel shoppen in je eigen kledingkast genoemd. Het is superleuk om te doen en het kost je niks. Als je een nieuwe combinatie hebt gemaakt, kan je er ook een foto van maken. Zo heb je straks een map vol met outfit foto’s op je telefoon. Als je dan even niet weet wat je aan moet, pak je gewoon dat mapje foto’s erbij. Tip: deze extra stap kan je ook op een later moment doen, omdat dit ook best wel veel tijd kan kosten.
Zorg dat alle kleding die een nieuwe bestemming krijgt, niet te lang blijft staan. Breng het naar de kledingbak, de kringloop of een goed deel. Als je kleding wilt verkopen, begin dan gelijk met foto’s maken en online plaatsen. Anders blijven de zakken of dozen met kleding misschien wel maanden in de weg staan. Zonde!
Foto’s in dit artikel zijn eigendom van @missesclementi.