Hoe duurzaam is online shoppen? 


Veel duurzame kledingmerken hebben wel een webshop, maar geen fysieke winkel (in Nederland). Daardoor is online bestellen vaak de enige optie. Maar hoe duurzaam is dat eigenlijk, met al die pakketjes die verstuurd moeten worden? En dan heb ik het nog niet eens over het hoge aantal retourzendingen. Tijd om uit te zoeken hoe duurzaam online shoppen echt is!


Hoe duurzaam is online shoppen?


De voor- en nadelen van online shoppen

De meningen zijn verdeeld, maar ik vind online shoppen stiekem heerlijk. Je kunt lekker vanaf de bank met je laptop op schoot rustig rondkijken terwijl je in je chille kleding zit. En als je pakketje binnenkomt, kun je het ook gewoon thuis op je gemak passen in plaats van in die drukke pashokjes in de winkel. Geen volle winkels en lange rijen, maar heerlijk rustig thuis.


Hoewel sommige mensen denken dat online shoppen een grotere kans op miskopen geeft, denk ik dat het, als je bewust shopt, juist minder kan zijn. Je hebt de tijd om rustig te kijken en na te denken voor je een bestelling plaatst, in plaats van impulsief in de winkel te beslissen. Daarnaast kun je thuis op je gemak passen en het meteen combineren met items uit je kast. Wat ik ook een voordeel vind, is dat je reviews kunt lezen over bijvoorbeeld het merk, de kwaliteit, de pasvorm en de maat.


Toch zijn er ook heel wat nadelen te benoemen. Het versturen van pakketjes zorgt natuurlijk voor CO₂-uitstoot en er is verpakkingsmateriaal (vaak van plastic) nodig om de items goed te beschermen. Daarnaast kun je de stof en kwaliteit niet eerst voelen, komt de kleur niet altijd even goed over op beeld en kun je het item niet vooraf passen. Zit het niet goed, dan zul je het moeten terugsturen. Het hoge aantal retourzendingen is een van de grootste nadelen van online shoppen, omdat het extra CO₂-uitstoot veroorzaakt. Daarnaast worden sommige geretourneerde producten niet opnieuw verkocht en in sommige gevallen zelfs vernietigd of verbrand. Zonde!


Kijktip: Op volle retouren van VPRO Tegenlicht: voor 23.00 uur besteld, de volgende dag in huis. Online winkelen was nog nooit zó makkelijk. En als het product je niet bevalt, dan stuur je het toch gewoon gratis terug? Maar wat gebeurt er eigenlijk met al die geretourneerde pakketten? Wat is het échte prijskaartje van ons retourgedrag?


Wat is duurzamer: online of offline winkelen?

Veel consumenten denken dat offline shoppen duurzamer is dan online shoppen. Maar is dat wel echt zo? Uit verschillende onderzoeken* blijkt dat dit niet per se het geval is. Een online bestelling kan zelfs duurzamer zijn!


Wat duurzamer is, hangt af van meerdere factoren. Fysieke winkels verbruiken energie, moeten worden bevoorraad en consumenten rijden er vaak met de auto naartoe. Online bestellingen veroorzaken transportuitstoot en hebben verpakkingsmateriaal nodig, maar bezorging kan efficiënter zijn als pakketten worden gecombineerd of bij een afhaalpunt worden opgehaald. Retourzendingen spelen hierbij een grote rol: hoe meer retouren, hoe hoger de impact.


De duurzamere keuze hangt daarom af van je eigen koopgedrag. Ga je lokaal winkelen of rijd je het hele land door? Bestel je af en toe bewust of doe je veel aankopen uit het buitenland? Houd je de meeste bestellingen of stuur je veel retour? Door bewuste keuzes te maken, kan zowel online als offline shoppen de duurzamere optie zijn.


* Meer weten? In dit artikel van Thuiwinkel wordt naar verschillende onderzoeken doorgelinkt.


Checklist online shoppen

Checklist online shoppen. Bron: Milieucentraal


Tips om zo duurzaam mogelijk online te shoppen

Wil je zo duurzaam mogelijk online shoppen? Deze tips kunnen je hierbij helpen!


  • Shop bewust: koop alleen iets als je het echt nodig hebt of er goed over hebt nagedacht.
  • Denk goed na voor je bestelt: slaap er bijvoorbeeld een nachtje over, zodat je zeker weet dat je nog steeds enthousiast bent. Dit verkleint de kans op een miskoop.
  • Check de maat en reviews: lees beoordelingen over de pasvorm en bekijk de maattabel. Zo vergroot je de kans dat je de juiste maat kiest en voorkom je onnodige retouren.
  • Kies voor duurzaam en lokaal: een aankoop bij een duurzame webshop is een stuk beter dan bij een niet-duurzame webshop. Bestellen binnen Nederland of Europa zorgt voor minder transportimpact dan een bestelling uit bijvoorbeeld Amerika.
  • Laat je pakket bezorgen bij een pakketpunt: dit bespaart een extra rit naar je huis. Haal het dan wel lopend of met de fiets op, anders maakt het weinig verschil.
  • Laat je het naar je huisadres sturen? Zorg dat je thuis bent bij bezorging, of laat je buren het aannemen, zodat de bezorger niet voor niets komt.
  • Toch een retour? Stuur het artikel ongedragen en in de originele verpakking terug, zodat het opnieuw verkocht kan worden.


Dus, is online shoppen duurzaam? Dat heb je helemaal zelf in de hand! Door te kiezen voor duurzamere merken, efficiënte bezorgopties en zo min mogelijk retouren, kan online shoppen zeker een duurzame keuze zijn. Het belangrijkste is dat je het bewust en met mate doet. Benieuwd waar je duurzame kleding kunt kopen? Bekijk dan het duurzame merkenoverzicht!

Vond je dit artikel waardevol, behulpzaam of inspirerend? Je kunt mijn duurzame missie steunen door het te delen, BFAY te volgen of een donatie te doen. Zo kan ik gratis content blijven maken en nog meer mensen bereiken en inspireren!