Gemaakt Door: duurzame tassen van leer (ja, het kan!)

Ben je op zoek naar een prachtige, tijdloze tas die een leven lang meegaat? Dan is een leren tas van Gemaakt Door wellicht iets voor jou!


Leren tas van Gemaakt Door

Is leer duurzaam?

Leer is een materiaal dat regelmatig onderwerp is van discussie als het gaat om duurzaamheid. Het wordt verkregen uit dierenhuiden en is dus van dierlijke oorsprong. Het productieproces van huid tot leer is erg vervuilend, er worden veel chemicaliën gebruikt. Gelukkig is het vaak wel een bijproduct, tegenwoordig worden bijna nooit meer dieren gedood voor alleen het leer. Het materiaal leer is stevig en natuurlijk. Leer kan goed worden verzorgd, schoongemaakt en gerepareerd, in tegenstelling tot vegan alternatieven die sneller slijten en niet goed gerepareerd kunnen worden. Daarnaast heeft leer een lange levensduur, terwijl alternatieven vaak minder stevig (en ook niet per se duurzaam) zijn. Er zitten dus verschillende voor- en nadelen aan.


De leren tassen van Gemaakt Door worden gemaakt van restpartijen leer (ook wel ‘deadstock’ genoemd). Deze partijen zijn over of worden gezien als ‘mislukt’. Denk aan net een verkeerde kleur, teveel littekens of oneffenheden waar een grote producent van tassen niet omheen kan werken. Wanneer deze partijen niet worden opgekocht, worden ze vaak verbrand. Super zonde! Deze partijen komen uit andere Europese landen, zoals Spanje en Portugal. 


Voor mij persoonlijk verschilt de duurzaamheid van leer per merk. Bij de tassen van Gemaakt Door vind ik dat leer een duurzame keuze is: er wordt gebruik gemaakt van restpartijen uit Europa, de tassen worden 100% in Nederland met de hand gemaakt, de tassen zijn erg kwalitatief en gaan dus lang mee. Daarnaast wordt alles met de hand gesneden, waardoor er veel minder snij afval is. 


Leren tassen en accessoires

Gemaakt Door, opgericht door Dorien, is een duurzaam merk dat handgemaakte leren tassen en accessoires verkoopt. De tassen worden van A tot Z met de hand gemaakt door Dorien zelf. Van de ontwerpfase tot de complete uitvoering, het hele proces vindt plaats in haar atelier in Culemborg. Je kan je dan ook wel voorstellen dat er heel wat tijd in één tas gaat zitten! Zelfs in een ‘eenvoudige’ tas gaat al snel minimaal drie uur werk. De tassen zijn volledig natuurlijk, zelfs het hars dat wordt gebruikt voor de afwerking van de randen is plantaardig. De tassen zijn uniek, handgemaakt, duurzaam, kwalitatief en tijdloos.


Van de overgebleven reststukjes worden kleinere producten van gemaakt, zoals portemonnee’s, sleutelhangers, pasjeshouders en paspoorthoesjes. Zo hoeft er niks weggegooid te worden.


Atelier Gemaakt Door

Om dit artikel zo goed mogelijk te schrijven, heb ik een bezoek gebracht aan Dorien in haar atelier. Het was erg leuk om een kijkje te nemen in haar atelier en haar aan aan het werk te zien. Dorien is een hele leuke vrouw die heel veel weet op het gebied van leer. De tassen worden met veel liefde en echt vakmanschap gemaakt!


Benieuwd naar het atelier en hoe Dorien te werk gaat? Ik heb een video gemaakt waarin je een kijkje krijgt in het atelier. Bekijk hem hier via Instagram of TikTok. Wil je zelf een bezoekje brengen? Elke donderdag kan je van 10:00 tot 16:00 langskomen in haar atelier en pop-up store (Tulpstraat 46, 4101 GM Culemborg). Daarnaast organiseert ze sample sales, open atelier dagen en is het atelier op afspraak te bezoeken. 


Mijn ervaring

Zelf heb ik ook een prachtige, tijdloze zwarte handtas van Gemaakt Door. De tas kan op verschillende manieren gedragen worden; los in de hand, over je schouder of als crossbody tas.


Wat ik zo leuk vind is dat de tas met de hand is gemaakt en dat over alle details is nagedacht. Van een speciale rits tot de plek waar het hengsel zit, alles is uitgewerkt. Ik ben er heel erg blij mee; je merkt, ziet en voelt gelijk het verschil met een tas die niet met de hand is gemaakt. Het is even een investering, maar wel een waar je je leven lang van kan genieten!


Dit artikel is geschreven in samenwerking met Gemaakt Door. Ik deel altijd mijn eerlijke mening en werk alleen samen met duurzame kledingmerken die aansluiten bij de missie van BFAY.

Dit artikel delen

Picture of Willeke Arens

Willeke Arens

Hi! Ik ben Willeke, founder van BFAY. Met mijn passie voor duurzame en tweedehands kleding hoop ik jou te helpen en te inspireren om bewuster en duurzamer met kleding om te gaan!