Duurzame sneakers voor de zomer shop je bij VEJA

Tijd voor een nieuw paar sneakers? Je kan stoppen met zoeken, ik heb het perfecte sneakermerk voor je gevonden: VEJA. Dit merk verkoopt comfortabele en duurzame sneakers die er ook nog eens heel leuk uitzien. Dat is een combinatie die ik graag aan mijn voeten draag!


Duurzame sneakers VEJA


VEJA

VEJA is een Frans sneakermerk en verkoopt sneakers voor mannen, vrouwen en kinderen. Zoals ze zelf zeggen ‘The idea behind a pair of VEJA: standing up with one foot in design and the other in social responsibility’. Een mooi design én maatschappelijk verantwoord, dat klinkt als een hele goede combinatie.Duurzame sneakers

Er is een heleboel informatie over de duurzaamheid van VEJA te vinden op hun website. Hieronder vat ik dit kort samen, maar er is nog veel meer interessante informatie die je kan lezen op de website.De sneakers worden geproduceerd in het zuiden van Brazilië, omdat hier ook de materialen die ze gebruiken vandaan komen. De sneakers worden gemaakt in fabrieken waar eerlijke lonen en veilige werkomstandigheden zijn.De materialen die gebruikt worden zijn leer, rubber, katoen en b-mesh. Het leer komt van boerderijen uit het zuiden van Brazilië. Het leer ondergaat een innovatief looiproces waarbij er geen gevaarlijke of schadelijke stoffen vrijkomen. Draag je liever geen leren schoenen? Ze hebben ook een heleboel vegan schoenen in de collectie.


Een belangrijke grondstof voor de sneakers is rubber. De zolen van de sneakers worden gemaakt van 20-30% natuurlijk rubber uit het Amazonegebied. Het rubber wordt lokaal en rechtstreeks ingekocht. VEJA betaald hiervoor het dubbele van de marktprijs, een gedeelte van dit geld wordt gebruikt voor het behoud van de bossen.Het katoen is biologisch en wordt geoogst met respect voor mens en milieu. Het katoen wordt ook rechtstreeks ingekocht, tegen een eerlijke prijs, en komt uit Brazilië of Peru.B-mesh is een stof die is gemaakt van gerecycled polyester. Hier worden onder andere plastic flessen voor gebruikt. Hoe tof is dat, dat het paar sneakers wat je draagt, gemaakt is van plastic flessen.duurzame sneakers in schoenendoos


Prijs

Je shopt de sneakers van VEJA vanaf €85, maar voor de meeste sneakers leg je ongeveer €100 tot €150 neer. Dit is redelijk veel geld voor een paar sneakers, maar voor reguliere sneakermerken zoals Adidas, Nike of Puma betaal je al snel net zoveel.De productiekosten liggen bij VEJA 5 tot 7 keer hoger als bij andere merken, omdat ze gebruik maken van milieuvriendelijke grondstoffen en omdat de sneakers geproduceerd worden in fabrieken waarin hogere lonen worden betaald. Hoe ze dan toch een vergelijkbare prijs kunnen aanbieden? De prijs van een reguliere sneaker bestaat, volgens VEJA, uit 70% reclamekosten zoals advertenties en marketing. VEJA geeft hier geen geld aan uit, waardoor ze een vergelijkbare prijs kunnen vragen. Zo betaal je niet voor het merk, maar echt voor de sneakers die je draagt.

 

Kwaliteit

Zelf heb ik vorige zomer mijn eerste paar duurzame sneakers gekocht: de VEJA V-10 leather white black, de sneakers die je op de foto’s ziet. Na even inlopen (ik moet altijd schoenen inlopen) zitten ze heel comfortabel en na één zomer gedragen te hebben zien ze er nog heel goed uit. Het zijn dus kwalitatieve schoenen die je niet na één seizoen dragen weg kan gooien. Ik ben er heel erg blij mee en ze zijn het geld zeker waard!Duurzame sneakers VEJA


Je shopt de sneakers van VEJA via hun eigen webshop, of via verschillende Nederlandse webshops zoals Take it slow, de Bijenkorf of Zalando.

Dit artikel delen

Picture of Willeke Arens

Willeke Arens

Hi! Ik ben Willeke, founder van BFAY. Met mijn passie voor duurzame en tweedehands kleding hoop ik jou te helpen en te inspireren om bewuster en duurzamer met kleding om te gaan!