Do it yourself: een moodboard maken van je eigen kledingstijl

Tijd voor een do it yourself! Ik leg je uit hoe je in 5 stappen je eigen moodboard maakt. Naast dat het heel leuk en ontspannen is om creatief bezig te zijn, zit er nog een voordeel aan: het helpt je namelijk met ontdekken van je eigen kledingstijl.


Moodboard

Een moodboard maken

Wat is een moodboard eigenlijk? Een moodboard is een soort collage, die bestaat uit verschillende afbeeldingen, met een bepaald doel of onderwerp. Het moodboard waar ik het hier over heb, helpt je met het ontdekken van je eigen kledingstijl. Wat hangt er al in je kast wat je graag draagt? Welke kleuren, welke pasvormen, wat voor materialen? Wat staat er dit seizoen op je wishlist? Hoe beter je jouw kledingstijl weet, hoe beter je weet wat je graag draagt én hoe je je kleding kan combineren. Daarnaast wordt het een stuk makkelijker om nieuwe kleding te kopen (zonder miskopen te doen).


Je kan een moodboard natuurlijk online maken, maar toch raad ik je aan om er echt eentje te maken met plaatjes uit tijdschriften. Waarom? Het is veel leuker om te doen en je moet wat creatiever zijn. Je hebt niet, zoals online, oneindige keuze in plaatjes. Daarnaast heb je als eindresultaat echt een fysiek moodboard, wat toch echt een stuk leuker is dan een online moodboard.


Moodboard

Ter inspiratie: hierboven zie je mijn moodboard, die ik voor mezelf heb gemaakt. Zoals je kan zien, wil ik graag een combinatie van zwart, denim en lichte (natuurlijke) kleuren in mijn kledingkast. Er staan items op die ik op mijn wishlist heb staan, maar ook items die ik al heb en vaker wil gaan dragen. Daarnaast wil ik investeren in tijdloze, kwalitatieve items die lang meegaan.


Tijd om zelf aan de slag te gaan!


Stap 1

We gaan aan de slag! Wat heb je nodig om een moodboard te maken?


  • Een stapel tijdschriften om plaatjes uit te knippen. Heb je die niet? Kijk dan eens in de kringloopwinkel bij jou in de buurt, hier vind je vaak tijdschriften voor een leuk prijsje.
  • Een schaar om de plaatjes uit te knippen.
  • Lijm om de plaatjes op te plakken. Maar je kan ook, zoals ik zelf doe, dubbelzijdig tape gebruiken.
  • Een ondergrond, hier kan je bijv. een canvas doek of stevig papier voor gebruiken.


Stap 2

Pak de tijdschriften erbij en knip/scheur alles eruit wat jou aanspreekt. Dit kan van alles zijn: foto’s, losse kledingstukken, maar ook kleuren en teksten. Teksten kunnen namelijk een mooie toevoeging zijn aan je moodboard. Als je genoeg plaatjes hebt verzameld, kan je ze allemaal netjes uitknippen.


Stap 3

Nu je genoeg plaatjes hebt, pak je de ondergrond erbij. Vaak heb je meer plaatjes dan passen, en dat is alleen maar goed. Dit betekent dat je kritisch moet kijken wat wel en wat niet een plekje gaat krijgen op je moodboard. Leg, voordat je alles opplakt, alles eerst los neer op het moodboard om te bepalen wat je waar wilt hebben. Tip: maak hier een foto van, zodat wanneer je alles gaat plakken, de compositie nog weet.


Stap 4

Tijd om alle plaatjes op te plakken. Dit kan je doen met lijm, maar zelf werk ik het liefst met dubbelzijdig tape. Dit is heel makkelijk in gebruik en knoeit niet. Als je net als mij, plaatjes over elkaar heen plakt, kijk dan goed naar welke plaatjes je eerst moet plakken.


Stap 5

Als alles erop geplakt is, ben je klaar! Nu je moodboard af is, is het tijd om hem een mooi plekje te geven. Zet of leg hem ergens neer waar je hem elke dag ziet, zodat je het echt als inspiratie kan gebruiken.

Dit artikel delen

Picture of Willeke Arens

Willeke Arens

Hi! Ik ben Willeke, founder van BFAY. Met mijn passie voor duurzame en tweedehands kleding hoop ik jou te helpen en te inspireren om bewuster en duurzamer met kleding om te gaan!