MAKKELIJK GELD BESPAREN IN DECEMBER DOE JE ZO

Kerstbomen worden opgezet, kerstmuziek begint weer te draaien en de kersttruien worden weer uit de kast gepakt. December, velen vinden dit de leukste maand van het jaar. Maar, naast de leukste, is het ook zeker de duurste maand van het jaar. Kerstversiering, veel lekker eten, cadeautjes, outfits en nog veel meer. Het kost allemaal geld! Daarom helpen we jou graag om de dure december maand goed te beginnen, zodat jij goed deze maand doorkomt. Zo kan jij genieten zonder teveel geld uit te geven.

 

FOTO @LULOUISAA

 

WEET WAT JE WILT UITGEVEN

Om te beginnen is het handig om voor jezelf duidelijk te hebben hoeveel extra uitgaven je kan en wilt doen in december. Heb je elke maand een bedrag opzij gelegd voor december? Dan is het handig om dat bedrag aan te houden. Heb je dat niet gedaan? Kijk dan wat je deze maand kan missen aan extra uitgaven. Waarom dit belangrijk is? Zo is het voor jezelf duidelijk wat er uitgegeven wordt, en kan je rekening houden dat je hier niet overheen gaat. Ben je niet zo van het vooruit je uitgaven plannen? Houdt er dan wel rekening mee dat de kans groter is dat je meer uitgeeft dan je zou willen.

 

STEL PRIORITEITEN

 

Voor sommige mensen is dit niet aan de orde, maar zeker als je in december weinig extra uit te geven hebt is dit handig. Stel prioriteiten, en kijk wat jij belangrijk vind. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen om sinterklaas een keertje over te slaan, en alleen met kerst cadeautjes te geven. Of kies ervoor om het allebei klein te houden. Of gebruik de kerstverlichting van vorig jaar opnieuw, zodat je extra geld overhoudt voor het cadeautjes, het eten of iets anders. Wil je juist graag nieuwe kerstverlichting? Dan kan je juist weer op wat anders besparen. Kies zelf waar jij graag je geld aan uit wilt geven. Als je op iets bespaart, heb je weer meer geld over voor iets wat jij belangrijk vind in december.

 

UITGAVEN BIJHOUDEN

 

Misschien heb je helemaal geen zin om je uitgaven bij te houden. Veel te veel werk, en je hebt het toch al zo druk deze tijd. Toch kan het je helpen om je uitgaven netjes ergens te noteren. Zo weet je precies waaraan en hoeveel je kwijt bent. En zo zie je ook precies als je teveel geld ergens aan uit geeft. Vind je het toch teveel werk? Kijk dan elke week even op je bankrekening, zo zie je ook precies welke uitgaven er zijn gedaan. Of bewaar alle bonnetjes goed, als je die verzamelt heb je ook alle uitgaven geordend bij elkaar. Zo ben je je bewust van al je extra uitgaven in december.

 

MAAK LIJSTJES

 

Als je rond deze tijd een winkel binnen stapt, is de kans groot dat de winkel mooi versiert is en je gezellige kerstmuziek hoort. Gezellig om in te shoppen, maar wel verleidelijk om meer mee te nemen dan dat je eigenlijk nodig hebt. Net als in de supermarkt, waar zoveel lekker eten heel verleidelijk is om mee te nemen. Maak van tevoren daarom een boodschappenlijstje met wat je nodig hebt, zodat je niet met veel te veel spullen thuis komt. Vind je dat saai? Spreek dan met jezelf af of maximaal 1 of 2 dingen mee te nemen die niet op je lijstje staan, zo blijft het shoppen leuk en geef je toch niet teveel geld uit. Blijf je met teveel spullen thuiskomen? Online shoppen kan ook een uitweg bieden, omdat je dan thuis rustig je bestelling kan plaatsen. De kans op onnodige spullen aanschaffen wordt dan veel kleiner.

 

AANBIEDINGEN

Iedereen koopt cadeautjes in december, en dat weten winkels natuurlijk ook. Daarom hebben ze vaak aanbiedingen in de decembermaand. Blijf het vooral even goed in de gaten houden bij je favoriete winkels, en koop zo jouw cadeautjes, versiering en kleding met leuke korting. Daarnaast begint de uitverkoop bij steeds meer winkels al 1 of 2 weken voor kerst. Zo kan je last-minute kerstspullen aanschaffen in de vroege uitverkoop. Doe je inkopen op het juiste moment, en geld besparen is gegarandeerd!

Dit artikel delen

Lees meer