JE KLEDINGKAST OPRUIMEN MET MEGA HANDIGE OPRUIMTIPS

Hoe netjes ziet jouw kledingkast eruit? Kleding is iets wat we dagelijks dragen, en daarom zijn we ook dagelijks bij onze kledingkast te vinden. Hierdoor kan het al snel een rommeltje worden. En hoe gelukkig ben jij met alle kleding die erin ligt? We hebben vaak een heleboel kleding in onze kast liggen die we helemaal niet dragen, omdat het bijv. te klein, een miskoop of kapot is. Tijd om je kledingkast eens goed op te gaan ruimen dus! 

BEGINNEN

 

Vaak is het lastig om te beginnen met opruimen, en blijf je het maar uitstellen. Wat je kan doen, is aan een vriendin vragen of die je wilt helpen. Zo kijken er 2 kritische ogen mee met het opruimen, is het een stuk gezelliger en kan je het niet langer meer uitstellen. Kan je daarna gelijk een keertje haar kledingkast samen opruimen. Wil je het liever alleen doen? Plan een datum waarop je gaat beginnen, en maak het voor jezelf gezellig door bijv. een muziekje op te zetten.

 

Zorg dat je vooraf een paar stevige vuilniszakken of verhuisdozen hebt. Hier kan je de kleding in sorteren die weg gaat. Daarnaast kan een emmer met sop ook niet ontbreken. Nu je toch alle kleding uit je kast gaat halen, zorg dan gelijk dat je kledingkast weer lekker schoon wordt.

 

 

STAP VOOR STAP

 

Vaak wordt er als tip gegeven: trek alle kleding uit je kast en ga dan beginnen met uitzoeken. Maar dit werkt juist demotiverend vinden wij, omdat je het overzicht kwijt raakt en het alleen maar super chaotisch wordt. Onze tip? Doe alles stap voor stap. Werk bijvoorbeeld la voor la af, of zoek het uit op soort kleding. Dus eerst je broeken, dan je jurkjes etc. Kijk wat voor jou het fijnste werkt. Maak ondertussen ook gelijk je kledingkast schoon, dan heb je niet alleen een opgeruimde kledingkast, maar ook een schone kledingkast.

 

Neem de tijd, het hoeft niet allemaal in een uurtje af. Je kan er ook een paar avonden voor uittrekken, zodat je alles stap voor stap rustig kan uitzoeken en opruimen. Bepaal je eigen tempo.

 

VERDELEN

 

Om je kleding echt goed uit te kunnen zoeken, is elk kledingstuk even aantrekken het handigst. Zo weet je gelijk of het nog goed zit, of je het nog leuk vind staan en waar je het mee kan combineren. Kijk kritisch naar elk kledingstuk die je aan hebt, en verdeel het in de volgende categorieën:

 

1. Kleding die je vaak draagt, en dus sowieso wilt houden. Deze kleding kan je straks weer netjes opvouwen of terughangen.

 

2. Kleding die je minder vaak draagt, of zelfs al een tijdje niet meer hebt gedragen. Als je kleding langer dan een jaar niet hebt gedragen, dan ga je dit waarschijnlijk ook niet meer doen. Uit de kast dus! De kleding die je nog een tweede kans wilt geven, kan je het beste op een stapel bij elkaar in je kast leggen. Als je dit na een tijdje nog steeds niet hebt gedragen, dan kan je het alsnog wegdoen.

 

3. Kleding die je niet meer draagt of niet meer leuk vind. De kleding die er nog mooi uit ziet kan je in een zak stoppen om te verkopen via bijv. Marktplaats of United Wardrobe. Maar je kan het ook weggeven aan een vriendin, een goed doel of de kringloop. Er zijn genoeg mooie bestemmingen voor jouw kleding.

 

4. Kledingstukken die eigenlijk net te groot of te klein zijn. Het is allemaal kleding waar je waarschijnlijk niet gelukkig van wordt. Kijk hier dus extra kritisch naar, en verdeel dit in wegdoen of toch nog een tweede kans. Je kan kledingstukken die te groot zijn ook laten innemen, maar kijk wel goed of je het erna ook echt gaat dragen.

 

5. Kledingstukken met vlekken, gaten of een vervaagde kleur. Kijk even goed of je kapotte kleding nog gemaakt kan worden, en of de vlekken er nog uitgehaald kunnen worden. Zo niet, stop het in een zak bij elkaar. Dit kan je inleveren bij bijv. de H&M, zo wordt je oude kleding weer recyclet tot iets nieuws. Gooi je oude kleding in ieder geval nooit weg!

 

Het belangrijkste bij het uitzoeken van je kleding is luisteren naar je gevoel. Als je gevoel al zegt dat je dit items nooit meer gaat dragen, bewaar het dan ook niet. En als je echt geen afscheid kan nemen van een item, bewaar je die gewoon. Doe geen kleding weg waar je later spijt van gaat krijgen, het is tenslotte jouw kleding. Jij beslist wat er blijft en wat er weggaat.

 

OPBERGEN

 

Nadat je alle kleding hebt uitgezocht, en je kast weer schoon is, kan alle kleding weer terug de kast in. Verzin voor jezelf een handig en overzichtelijk opbergsysteem in je kledingkast. Zo weet je wat je hebt, en krijg je geen last van vergeten kledingstukken ergens onderin je kast. En hopelijk zorgt een goed opbergsysteem ervoor dat je kledingkast een stuk langer netjes blijft.

 

Daarnaast is goed voor je kleding zorgen erg belangrijk. Dat begint bij het op de juiste manier opbergen. Je kleding gaat dan veel langer mee, en dat bespaart je uiteindelijk geld. Kijk goed welke kledingstukken je beter neer kan leggen, welke je beter kan ophangen en welke kledingstukken meer ruimte nodig hebben.

 

AANVULLEN

 

Je kledingkast is helemaal schoon en opgeruimd. Nu je precies weet wat je hebt, weet je ook precies wat je nog nodig hebt. Tijd om pen en papier erbij te pakken. Maak een lijstje van de items die je nodig hebt, zoals lingerie, sokken of basics. Zo koop je alleen wat je echt nodig hebt.

 

Daarnaast gaan we eerst ook even kijken naar de rest van je kleding. Wat heb je allemaal? Maak  combinaties en setjes met de items die je hebt. En maak daar gelijk even outfit foto’s van. Handig voor als je gaat shoppen: Zo kan je precies zien of je al iets hebt wat er op lijkt, en waarmee je het kan combineren. Probeer niet gelijk alle legen plekken in je kast op te vullen, maar geniet er ook even van hoe netjes en leeg je kast nu is. Lees voor het shoppen ook even deze tips door om geld te besparen. En neem eens een kijkje in de kringloopwinkel, hier vind je voor heel weinig geld leuke en duurzame kleding. Zo kan jij je kledingkast weer betaalbaar aanvullen.

 

Alle foto’s in dit artikel zijn van @racheljames__

Geen reacties
Laat een reactie achter: