MAKKELIJKE TIPS OM TE BEGINNEN MET DUURZAMER KLEDING KOPEN

 

Ben jij je bewust dat de kleding die je nu draagt misschien wel door kinderen is gemaakt? Onder hele slechte werkomstandigheden? Of door andere vrouwen, die respectloos behandelt worden? En wil jij hierdoor graag duurzamer je kleding kopen? We snappen dat het lastig is om hiermee te beginnen, want wat is nou duurzaam en waar kan je dat kopen. Daarom hebben we dit artikel voor je geschreven. We willen je graag uitleggen waarom het zo belangrijk is dat je bewust je kleding koopt, en hoe je hiermee kan beginnen!

 

WAAROM EERLIJKE KLEDING KOPEN?

 

Laten we met deze vraag beginnen. Waarom zou je eigenlijk duurzamer kleding gaan kopen? Kort gezegd: De kleding die wij kopen wordt meestal onder hele slechte werkomstandigheden, voor een veel te laag loon gemaakt. Door vrouwen en zelfs door kinderen. Mensen worden uitgebuit, en voor ons gevoel behandelt als slaven. Daarnaast brengt kleding produceren veel schade aan onze planeet en de dieren (één van de milieu vervuilendste industrieën ter wereld). De chemicaliën die gebruikt worden bij het verbouwen van katoen, alle afvalstoffen van fabrieken die zo de rivieren in lopen en dieren die lijden omdat wij graag leren kleding en schoenen dragen.   

 

Achter jouw mooie kleding zit dus een minder mooi verhaal. Tijd voor verandering, want voor ons zijn dit redenen genoeg om duurzamer kleding te kopen. Daarom helpen we je graag, om duurzamere keuzes te maken. Met deze tips kan je makkelijk en toegankelijk je eerste stappen maken naar bewust en eerlijk kleding kopen.

 

MINDER KOPEN

 

We beginnen gelijk met een hele belangrijke: koop minder kleding. Je hoeft echt niet bij ieder feestje een nieuw jurkje. En als je al 5 zwarte broeken hebt, dan heb je ook echt geen nieuwe nodig. We weten hoe leuk het is om nieuwe kleding te kopen, maar wist je dat minder kopen ook veel voordelen heeft?

* Het is goed voor de planeet
* Je kledingkast blijft opgeruimder en overzichtelijker
* Minder keuze stress s’ochtends met wat je aan moet trekken
* Je bespaart een heleboel geld
* Je gaat je kleding weer waarderen
* Je krijgt meer plezier tijdens het winkelen

Vanaf nu dus minder kopen. Daar wordt winkelen extra leuk van. Probeer vooraf altijd goed te kijken wat er al in je kledingkast hangt, en welke items je nodig hebt. Maak vooraf eventueel een wishlist, zodat je weet wat je nodig hebt of graag nog erbij wilt hebben.

 

BEWUST KOPEN

 

Eigenlijk net zo belangrijk, koop bewust. We zeggen echt niet dat je nooit meer mag winkelen bij winkels als de H&M, Zara en Primark. Maar koop wel bewust. Koop alleen items die je echt nodig hebt en echt gaat dragen, anders is het echt zonde.

 

Wat kan helpen bij bewust kleding kopen, is jezelf deze onderstaande vragen stellen voordat je een kledingstuk koopt. Zo weet je zeker dat je er blij mee bent, je het gaat dragen en je geen miskoop doet.

* Heb ik dit nodig?
* Ga ik dit echt dragen?
* Kan ik het combineren met de kleding die ik al heb?
* Past het item echt bij mij?

TWEEDEHANDS KOPEN

 

Een duurzaam alternatief voor nieuwe kleding kopen is tweedehands. Tweedehands betekent dat iemand anders het al gedragen heeft, en jij het nog een tweede leven geeft. Als je tweedehands shopt is er niks nieuws geproduceerd, en dit maakt het voor ons dus duurzaam. En waarom alleen maar nieuw kopen, als er al zoveel mooie kleding bestaat? 

 

Tegenwoordig is er genoeg kwalitatieve en moderne tweedehands kleding te vinden. Online vinden wij shoppen via United Wardrobe erg fijn, dit is veilig en het aanbod is mega groot. Maar je kan ook via Marktplaats of zelfs social media je kleding kopen. Wil je liever echt winkelen? Kijk eens bij de kringloop in de buurt, of bezoek eens een tweedehands kledingwinkel. Zelf zijn wij ook gek op markten, zoals de IJ-Hallen. Dit is de grootste vlooienmarkt van Europa, en hier kan je elke maand voor kleine prijzen kleding scoren. 

 

Nog niet eerder tweedehands kleding gekocht? Dan hebben we hier een aantal handige tips voor je, waar je op kan letten:

* Controleer de kleding  eerst altijd even op gaten en/of vlekken.
*  Probeer de kleding altijd eerst te passen.
* Wees niet teleurgesteld als je niet gelijk iets leuks tegenkomt. Tweedehands shoppen is goed zoeken, de ene keer slaag je beter als een andere keer.
* Vraag de verkoper om meer informatie als je dat nodig hebt.

 

Lees tip: United Wardrobe: vintage kleding kopen en verkopen

 

EERLIJK KOPEN

 

En als laatste: koop je kleding bij eerlijke merken. Merken die iedereen in het proces van katoen naar kledingstuk een eerlijk loon, goede werkomstandigheden en een beter leven geven. Die alleen gebruik maken van biologische en duurzame materialen, en proberen om zo min mogelijk impact te hebben op het milieu. Dan betaal je misschien iets meer, maar dan draag je wel kleding die eerlijk en duurzaam geproduceerd is. 

 

Heb je nog geen idee waar je duurzame kleding kunt kopen? Neem dan eens een kijkje op Project CeCe, dit is een verzamel website met meer dan 300 duurzame kledingmerken. Zo wordt duurzaam winkelen je een stuk makkelijker gemaakt. 

 

Lees tip: Project CeCe: meer dan 300 duurzame merken op 1 website

 

BFAY is het Nederlandse online magazine over budget en fair fashion. Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwe artikelen? Volg ons dan via Facebook en Instagram.

 

Foto’s in dit artikel zijn van @withfairflair

No Comments
Leave a Comment: