Duurzame jeans kopen doe je bij deze duurzame merken

Shocking: om één jeans te maken is er al snel minimaal 7.000 liter water nodig! En dan hebben we het alleen nog maar over het waterverbruik. Moet je nagaan hoe vervuilend het is om een spijkerbroek te maken! Daarom deel ik graag een duurzamer alternatief: duurzame jeans van merken met een duurzaam productieproces.


Duurzame jeans

Duurzame jeans kopen

De jeans is een kledingstuk die we bijna allemaal in de kast hebben hangen. Bij welke winkel of welk merk koop jij je nieuwe spijkerbroeken? En weet je iets over de duurzaamheid van dit merk? Tijd om daar achter te komen! Download de app ‘Good on you’ (via de App Store of Google Play) en vul hier het merk in. De app geeft elk merk een score op het gebied van duurzaamheid. Zo zie je in een oogopslag of ze al bezig zijn met duurzaamheid of dat ze hierin nog kunnen verbeteren.


Valt er nog veel te verbeteren? Wellicht dat je dan kan overwegen om een duurzamer merk te proberen. Hieronder staan een aantal duurzame kledingmerken waar je jouw nieuwe jeans duurzaam kunt kopen. Neem vooral een kijkje bij alle merken en lees hoe ze zich stuk voor stuk inzetten voor een duurzamere kledingindustrie.


ARMEDANGELS

Een van mijn favoriete duurzame kledingmerken: ARMEDANGELS. De collecties zijn tijdloos, kwalitatief en de stoffen zitten heerlijk. Zo ook de jeans die ze verkopen. Zelf vind ik dit echt een aanrader!


Mud Jeans

Een ander mooi en duurzaam jeansmerk is Mud Jeans. Mud Jeans is het eerste circulaire denim merk. Dit betekent dat iedere spijkerbroek weer wordt gerecycled tot een nieuwe jeans. Wat ook heel tof is aan dit merk, is dat je niet alleen broeken kan kopen. Je kan namelijk ook broeken leasen! Dit betekent dat je 12 maanden lang €9,95 voor de broek betaald. Daarna kan je kiezen: of de broek houden, of de broeken terugsturen zodat er weer een nieuwe jeans van gemaakt kan worden.


Kuyichi

Leuk om te weten: het merk Kuyichi is een echte koploper op het gebied van duurzame jeans. Het is namelijk het eerste duurzame denim merk (sinds 2001). Als er een merk veel van duurzame jeans produceren weet, dan zijn zij het wel!


Een paar andere merken die ook zeker de moeite waard zijn om even te bekijken: Kings of Indigo, Organic Basics en People Tree. Of neem eens een kijkje op de verzamelwebsite Project Cece.


De meeste broeken van deze merken zijn wat prijziger dan je misschien gewend bent. Maar: een spijkerbroek is tijdloos, met alles te combineren, (bijna) het hele jaar door te dragen en een kwalitatieve broek gaat jaren mee. Het is dus even een investering, maar dan heb je wel wat! En als de broek een stuk langer meegaat dan een andere jeans, is de cost per wear gelijk (of zelfs goedkoper) dan een ‘niet duurzame’ jeans. Goed om te onthouden!


Tweedehands jeans

Zijn deze broeken boven budget? Kies dan voor tweedehands. Tweedehands jeans zijn namelijk ook duurzaam! Ze zijn tenslotte al gemaakt, waardoor de levensduur verlengen een duurzame keuze is. Er hoeft dan immers geen nieuwe broek gemaakt te worden!


Neem eens een kijkje bij een (lokale) kringloop, een tweedehands kledingwinkel of een vintage winkel. Hier heb je vaak diverse soorten en maten hangen. Een rommelmarkt is ook een goede plek om broeken te scoren. Let wel op dat je bij een markt vaak niet de mogelijkheid hebt om te passen.


Goed voor je jeans zorgen

Naast het duurzaam kopen van jeans is er nog meer wat je kan doen. Probeer bijvoorbeeld je jeans zo min mogelijk te wassen, om hem zo lang mogelijk mooi te houden. En wanneer je hem wast, keer de broek dan binnenstebuiten en was hem niet op een te hoge temperatuur. Hoe langer je met jeans doet, hoe duurzamer!


Dit artikel bevat affiliate links. Dit betekent dat ik een kleine commissie kan krijgen waneer jij een aankoop doet via deze pagina. Jij betaalt hier niks extra voor!

Dit artikel delen

Picture of Willeke Arens

Willeke Arens

Hi! Ik ben Willeke, founder van BFAY. Met mijn passie voor duurzame en tweedehands kleding hoop ik jou te helpen en te inspireren om bewuster en duurzamer met kleding om te gaan!