Duurzame jeans kopen doe je bij deze duurzame merken

Shocking: voor het maken van één jeans is al snel minimaal 7.000 liter water nodig. En dan hebben we het alleen nog maar over het waterverbruik. Moet je nagaan hoe vervuilend het is om een spijkerbroek te maken! Daarom deel ik graag een duurzamer alternatief: jeans van duurzame merken.

Duurzame jeans
Wil jij graag duurzamer je kleding kopen? Dan zijn dit de merken waar je wil shoppen! Deze merken zetten zich namelijk op verschillende gebieden in om de kledingindustrie zo duurzaam mogelijk te maken, van duurzame materialen tot veilige werkomstandigheden en eerlijke lonen voor iedereen in het productieproces.

MUD Jeans

MUD Jeans is een Nederlands jeansmerk en het eerste circulaire denimmerk. Dit betekent dat elke spijkerbroek weer wordt gerecycled tot een nieuwe jeans. Wat ook heel gaaf is aan dit merk, is dat je niet alleen broeken kunt kopen. Je kunt namelijk ook broeken leasen! Dit betekent dat je 12 maanden lang €9,95 voor de broek betaalt. Daarna kun je kiezen: of de broek houden, of de broeken terugsturen zodat er weer een nieuwe jeans van gemaakt kan worden.

Kuyichi

Kuyichi is ook een Nederlands jeansmerk. Leuk om te weten: het merk Kuyichi is een echte koploper op het gebied van duurzame jeans. Het is namelijk het eerste duurzame denimmerk (sinds 2001). Als er een merk veel weet van het produceren van duurzame jeans, dan zijn zij het wel!

Kings of Indigo

Naast MUD Jeans en Kuyichi is ook Kings of Indigo een Nederlands jeansmerk. En ook dit merk zet duurzaamheid hoog in het vaandel: ze blijven continu innoveren met materialen en productiemethoden, alles om de impact op mensen en de planeet te verminderen.

ARMEDANGELS

Een van mijn favoriete duurzame kledingmerken blijft toch wel het Duitse merk ARMEDANGELS. De collecties zijn tijdloos, van hoge kwaliteit en de stoffen zitten heerlijk. Dat geldt ook voor de jeans die ze verkopen. Ik vind het echt een aanrader!

Er zijn nog veel meer kledingmerken en webshops die een mooie collectie aan duurzame jeans hebben. Kijk ook eens bij Sophie Stone, Lanius, Nudie Jeans of Reformation. De verzamelwebshops Project Cece en Shop Like You Give a Damn hebben ook een ruim aanbod aan jeans.

De meeste broeken van deze merken zijn wat prijziger dan je misschien gewend bent, maar een spijkerbroek is tijdloos, makkelijk te combineren, (bijna) het hele jaar door te dragen en een kwalitatieve broek gaat jaren mee. Het is dus even een uitgave, maar dan heb je wel wat. En als de broek een stuk langer meegaat dan een andere jeans, is de cost per wear gelijk (of zelfs goedkoper) dan een ‘niet duurzame’ jeans. Het is dus een goede investering!

Tweedehands jeans

Zijn de broeken van deze merken boven budget? Kies dan voor tweedehands. Tweedehands jeans zijn namelijk ook duurzaam! Ze zijn tenslotte al geproduceerd en je verlengt de levensduur van de kleding.

 

Neem eens een kijkje bij een kringloopwinkel, een tweedehands kledingwinkel of een vintage winkel. Hier hangen vaak diverse soorten en maten. Een rommelmarkt is ook een goede plek om broeken te scoren. Let wel op dat je bij een markt vaak niet de mogelijkheid hebt om te passen. Online is Vinted een goede plek om jeans te scoren, al kun je hier natuurlijk ook niet vooraf passen.

Dit artikel delen

Picture of Willeke Arens

Willeke Arens

Hi! Ik ben Willeke, founder van BFAY. Met mijn passie voor duurzame en tweedehands kleding hoop ik jou te helpen en te inspireren om bewuster en duurzamer met kleding om te gaan!