Duurzaam kleding kopen: 6 tips om hiermee te beginnen

Wil je graag duurzaam kleding kopen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Dan ben je hier op de goede plek! Want beginnen met duurzamer kleding kopen is een stuk makkelijker dan je denkt. In dit artikel neem ik je mee aan de hand van 6 handige tips waardoor je gemakkelijk kan beginnen.


Duurzame kleding op rek

Check het merk

Wat is jouw favoriete kledingmerk? En weet je wel hoe duurzaam dat merk is? Tijd om te checken bij Good on You! Hier worden duizenden merken wereldwijd beoordeeld op drie punten: people, planet en animals. Ga naar de website van Good on You of download de app, vul je favoriete merk in en kijk hoe hoog dit merk scoort. Scoort deze heel laag? Misschien wordt het dan tijd om hier minder, of zelfs helemaal geen kleding meer te kopen.


Minder kleding kopen

Een duurzame stap om mee te beginnen is minder kleding kopen. Waarschijnlijk heb je al een kast vol kleding en heb je echt niet zoveel nieuwe kleding nodig als dat je denkt. Waar je ook je kleding koopt, de meest duurzame keuze is om zo min mogelijk kleding te kopen. Kijk naar wat je al hebt, maak nieuwe combinaties, zorg goed voor je kleding en repareer eventuele gaatjes of beschadigingen.


Alhoewel kleding kopen leuk is, heeft minder kleding kopen ook zo z’n voordelen: het bespaart je geld, je kledingkast puilt niet uit van de (ongedragen) kledingstukken, je gaat de kleding die je hebt meer waarderen en je hebt meer plezier als je wel een keer nieuwe kleding gaat kopen.


Tip: begin met het bijhouden van een lijstje met hoeveel kleding je iedere maand koopt. Dit kan bijvoorbeeld in een notitieboekje of in de notities van je telefoon. Zo krijg je goed inzicht in je eigen koopgedrag.


Duurzame kleding in winkel

Bewust kleding kopen

Net zo belangrijk als minder kopen, is bewust kleding kopen. Hiermee bedoel ik dat je echt hebt nagedacht voor je een nieuw kledingstuk aanschaft. Niet zonder na te denken je winkelwagen vullen en bestellen, maar echt even nadenken of je dit wel echt gaat dragen of nodig hebt. Wat je hierbij goed kan helpen, is jezelf de onderstaande vragen stellen voordat je een kledingstuk koopt. Zo weet je bijna zeker dat je een goede koop gaat doen, die je ook echt veel gaat dragen. Twijfel je? Slaap er dan nog een nachtje over.


 • Heb ik dit echt nodig? Of heb ik al een vergelijkbaar item?
 • Ga ik dit echt dragen? Of beland het na één keer dragen ergens in de kast?
 • Kan ik het combineren met de kleding die ik al heb?
 • Past dit item echt bij mij? Ga ik mij hier comfortabel in voelen?


Als je minder en bewust je kleding koopt, heb je de eerste stappen in de goede richting gezet.


Kijk naar materialen

Kijk jij naar het materiaal van kleding als iets koopt? Nee? Tijd om dit wel te gaan doen. Het materiaal zegt namelijk al iets over de duurzaamheid van een item. Ik heb een artikel geschreven over duurzame materialen, waarin ik een aantal duurzamere materialen benoem. Het is bijv. beter om een t-shirt van biologisch of gerecycled katoen te kopen, in plaats van normaal katoen. 


Let op: kleding gemaakt van duurzame materialen, zoals biologisch katoen, betekent nog niet dat het ook een duurzaam kledingstuk is. Het materiaal zegt bijvoorbeeld niks over de werkomstandigheden waarin het kledingstuk is gemaakt. Het is altijd beter om een kledingstuk te kopen die gemaakt is van duurzame materialen, maar dit betekent niet dat het ook duurzaam is gemaakt.


Duurzame kleding in winkel

Tweedehands kleding

Een duurzaam alternatief voor nieuwe kleding is tweedehands kleding. Tweedehands betekent dat iemand anders het al gedragen heeft. Jij geeft het kledingstuk dus een tweede (of derde) leven. Het duurzame aan tweedehands kleding is dat het item al bestaat, er hoeven dus geen nieuwe grondstoffen gebruikt te worden. Daarnaast verleng je de levensduur van een kledingstuk, hoe langer een kledingstuk meegaat, hoe duurzamer het is. Daarnaast is tweedehands kleding goed betaalbaar!


Tegenwoordig is er genoeg mooie tweedehands kleding te vinden. Online vind ik Vinted een echte aanrader, dit is een app waar je tweedehands kleding kan kopen en verkopen. Maar je kan ook via Marktplaats of zelfs social media tweedehands kleding kopen. Wil je liever fysiek je kleding kopen? Kijk eens bij de kringloop in de buurt, of bezoek een tweedehands kledingwinkel. Zelf ben ik ook gek op markten, zoals de IJ-Hallen. Weet je niet waar leuke kringloopwinkels bij jou in de buurt zitten? Gebruik dan eens de Kringloop App, hier vindt je het meest complete overzicht van kringloopwinkels in Nederland.


 Heb je nog geen of weinig ervaring met het kopen van tweedehands kleding? Hier een aantal handige tips om miskopen te voorkomen:


 • Controleer het item altijd op vlekken, gaatjes en beschadigingen. Als je online shopt kan je dit navragen aan de verkoper.
 • Probeer het item altijd te passen voordat je het koopt. Als je online shopt kan je een foto van de verkoper vragen waarin ze het item draagt. Zo krijg je een beter beeld van de pasvorm en hoe het item bij jou zal staan.
 • Vraag om meer informatie of foto’s aan de verkoper als je twijfelt. Bijvoorbeeld over het materiaal, de pasvorm of de kleur.
 • Kijk naar het merkje in het kledingstuk, zo krijg je al een idee van de kwaliteit van de kleding. Ken je het merk niet, dan kan je het natuurlijk altijd even Googelen.


Duurzame kleding

Duurzaam kleding kopen

En de laatste, de meest voor de hand liggende tip: koop je kleding bij een duurzaam merk. Een duurzaam merk is een merk die o.a. zich inzet voor goede werkomstandigheden en eerlijke lonen voor iedereen. Daarnaast zorgen ze ervoor dat ze zo min mogelijk schade toebrengen aan het milieu. Deze merken werken met duurzame materialen en gaan voor kwalitatieve items die lang meegaan. Je kunt duurzame kledingmerken vaak herkennen aan keurmerken, deze keurmerken zien erop toe dat de merken ook doen wat ze beloven.


Maar waar vind je dan die duurzame kleding(merken)? Hier een aantal tips:


 • In de shop van BFAY vind je een selectie van duurzame kleding, schoenen, tassen, sieraden en accessoires.
 • Project Cece is een verzamelwebsite met meer dan 300 duurzame merken en winkels op één plek. Je kunt kiezen uit 5 duurzaamheidsfilters: milieuvriendelijk, eerlijke handel, veganistisch, lokaal geproduceerd, en goed doel.
 • Sophie Stone en Urban Kissed zijn webshops met prachtige duurzame merken.
 • In de eerlijke en duurzame merkenindex van When Sara Smiles vind je veel duurzame merken. Je kan hierbij filteren op categorie, duurzame keuzes en stijl. Ook vind je hier bij een aantal merken een kortingscode!
 • In de brand list van Let’s Talk Slow vind je een aantal duurzame merken met uitgebreide informatie zoals prijzen, maten en stijl.


Duurzame merken kunnen een stuk duurder zijn als dat je misschien gewend bent. Dit komt omdat iedereen in het proces een eerlijk loon heeft gekregen. Mijn tips: sparen en investeren in items, of cadeaubonnen (of geld) voor bijv. je verjaardag vragen zodat je minder zelf hoeft te betalen. Zijn duurzame merken echt boven je budget, maar wil je toch graag duurzaam je kleding kopen? Begin dan met het kopen van tweedehands kleding.


duurzame kleding op kledingrek

Het belangrijkste is: gewoon beginnen. Je hoeft niet meteen alle tips op te volgen of alles goed te doen, iedere stap is er een. Ieder niet duurzaam kledingstuk die je minder koopt, is een stap in de goede richting. Doe waar jij je goed bij voelt en bepaal je eigen tempo. Het moet natuurlijk wel haalbaar zijn en leuk blijven!


Foto’s in dit artikel zijn eigendom van Sûr Atelier.

Dit artikel delen

Picture of Willeke Arens

Willeke Arens

Hi! Ik ben Willeke, founder van BFAY. Met mijn passie voor duurzame en tweedehands kleding hoop ik jou te helpen en te inspireren om bewuster en duurzamer met kleding om te gaan!