Duurzaam kleding kopen: makkelijke tips om hiermee te beginnen

Ben jij je bewust dat de mode industrie één van de vervuilendste industrieën op aarde is? En dat kleding vaak wordt gemaakt onder slechte werkomstandigheden? Als we heel eerlijk zijn, dan weten we dit allemaal wel denk ik. Toch sluiten we vaak onze ogen hiervoor, omdat dat makkelijker is. Maar wat als ik je vertel dat duurzaam kleding kopen ook makkelijk kan zijn? Om je op weg te helpen heb ik een aantal handige tips voor je geschreven. Zo kan je beginnen met bewuster en duurzamer kleding kopen!

 

Duurzaam kleding kopen

Deze foto is eigendom van @withfairflair

 

Check het merk

Wat is jouw favoriete kledingmerk? En weet je wel hoe duurzaam dat merk is? Tijd om te checken! Bij Good on you worden duizenden merken wereldwijd beoordeeld op drie punten: people, planet en animals. Ga naar de website van Good on you, vul je favoriete merk in en kijk hoe hoog jouw favoriete merk scoort. Scoort deze heel laag? Misschien wordt het dan tijd om hier minder kleding te kopen!

Hieronder zie je een voorbeeld van de H&M, daaronder volgt op de website nog een stukje tekst met uitleg.

 

Good on you
Good on you

 

Minder kleding kopen

Misschien niet voor iedereen even makkelijk, maar wel heel belangrijk: minder kleding kopen. Waarschijnlijk heb je al een kast vol kleding en heb je echt niet zoveel nieuwe kleding nodig als dat je denkt. En hoewel nieuwe kleding erg leuk is, heeft minder kleding kopen ook zo z’n voordelen: het bespaart je een heleboel geld, je kledingkast puilt niet uit van de (ongedragen) kledingstukken, je gaat de kleding die je hebt meer waarderen en je hebt veel meer plezier als je wel een keer nieuwe kleding gaat kopen.

 

Bewust kopen

Net zo belangrijk als minder kopen, is bewust kopen. Met bewust kleding kopen bedoel ik dat je echt hebt nagedacht voor je een nieuw kledingstuk aanschaft. Niet zonder na te denken je winkelwagen volgooien en bestellen, maar echt even stilstaan of je dit wel echt gaat dragen of nodig hebt. Wat je hierbij goed kan helpen, is jezelf de onderstaande vragen stellen voordat je een kledingstuk koopt. Zo weet je bijna zeker dat je een goede koop gaat doen, die je ook echt veel gaat dragen. Twijfel je? Doe het dan niet!

 

– Heb ik dit echt nodig? Of heb ik al een vergelijkbaar item?

– Ga ik dit echt dragen? Of beland het na één keer dragen ergens achterin de kast?

– Kan ik het combineren met de kleding die ik al heb?

– Past dit item echt bij mij? Ga ik mij hier comfortabel in voelen?

 

Duurzaam kleding kopen

Deze foto is eigendom van @withfairflair

 

Als je minder en bewust je kleding koopt, heb je de eerste stappen in de goede richting gezet. Nu ga ik je vertellen hoe en waar je duurzaam kleding kan kopen!

 

Tweedehands kleding kopen

Betaalbaar + duurzaam = tweedehands. Een goed alternatief voor nieuwe kleding is tweedehands kleding. Tweedehands betekent dat iemand anders het al gedragen heeft. Jij geeft het kledingstuk dus een tweede (of derde) leven. Het duurzame aan tweedehands kleding is dat het item al bestaat, er hoeven dus geen nieuwe grondstoffen gebruikt te worden. Daarnaast verleng je de levensduur van een kledingstuk, hoe langer een kledingstuk meegaat, hoe duurzamer het is.

 

Tegenwoordig is er genoeg kwalitatieve en eigentijdse tweedehands kleding te vinden. Online vind ik Vinted een echte aanrader, dit is een app waar je tweedehands kleding kan kopen en verkopen. Hier koop ik zelf ook regelmatig! Maar je kan ook via Marktplaats of zelfs social media tweedehands kleding kopen. Wil je liever fysiek je kleding kopen? Kijk eens bij de kringloop in de buurt, of bezoek een tweedehands kledingwinkel. Zelf ben ik ook gek op markten, zoals de IJ-Hallen. Ken je geen kringloopwinkels in de buurt? Download dan de Kringloop App, hier vindt je het meest complete en actuele overzicht van kringloopwinkels in Nederland.

 

Lees ook: de vijf voordelen van tweedehands kleding kopen via Vinted

 

Vinted

 

Heb je nog geen of weinig ervaring met het kopen van tweedehands kleding? Hier een aantal handige tips om miskopen te voorkomen:

 

– Controleer het item altijd op vlekken, gaatjes en beschadigingen. Als je online shopt kan je dit navragen aan de verkoper.

– Probeer het item altijd te passen voordat je het koopt. Als je online shopt kan je een foto van de verkoper vragen waarin ze het item draagt. Zo krijg je een beter beeld hoe het item bij jou zal staan.

– Vraag om meer informatie of foto’s aan de verkoper als je twijfelt.

– Koop kleding van merken die je al kent. Zo weet je al hoe de maat valt en wat de kwaliteit van het item is.

 

Duurzaam kopen

En de meest voor de hand liggende tip: koop je kleding bij duurzame kledingmerken. Een duurzaam kledingmerk is een merk wat aandacht heeft voor mens, dier en milieu. Merken die gebruik maken van duurzame materialen zoals biologisch katoen of gerecycled materiaal en die de kleding produceert onder eerlijke en veilige werkomstandigheden. Je kan duurzame kledingmerken vaak herkennen aan keurmerken, deze keurmerken zien erop toe dat een merk ook echt doet wat hij zegt. Benieuwd naar welke keurmerken er zijn? Hier vind je een handig overzicht.

 

Project Cece
Project Cece

 

Maar waar vind je dan die duurzame kledingmerken? Bijvoorbeeld op Project Cece. Project Cece is een verzamel website met meer dan 300 merken en winkels, een duurzame mode zoekmachine. Zo heb je alle duurzame kleding op één plek. Je kan filteren op het type duurzaamheid wat jij belangrijk vindt: fairtrade, lokaal, milieuvriendelijk, steunt lokale bevolking en veganistisch.

 

Duurzame merken zijn vaak een stuk duurder als dat je gewend bent. Dit komt omdat iedereen in het proces een eerlijk loon heeft gekregen. Je kan filteren op prijs, waardoor je een maximum bedrag kan instellen. Je kan ook sparen en af en toe investeren in een duurzaam item. Zijn duurzame merken echt boven je budget maar wil je toch graag duurzaam je kleding kopen? Begin dan met het kopen van tweedehands kleding.

 

Lees ook: zo scoor je tweedehands kleding in de kringloopwinkel

 

Welke tip ga jij gebruiken om te beginnen met duurzaam kleding kopen?

 

1Reactie
  • 4 februari 2021

    Voor de corona kocht ik best wel duurzaam (ik dacht 3x na voordat ik iets kocht en kocht vaak in kringloopwinkels). En nu ben ik nog duurzamer aangezien ik bijna een jaar al geen kleding meer heb gekocht, haha!

Laat een reactie achter: