HELP! HOE OVERLEEF JE DECEMBER BUDGET? 8 BESPAARTIPS

It’s that time of the year again. Het is alweer december, de laatste maand van het jaar. En niet zomaar één, maar de speciaalste van het jaar. Het begint altijd bij sinterklaas, waar we stiekem allemaal nog steeds dol op zijn. Daarna komt alle kerstversiering de kast uit (het is oké als het bij jou al een maand hangt) en begint hét feest van het jaar: kerst. December wordt natuurlijk ook nog eens afgesloten met een knallend oud en nieuw feest.

 

Maar hoe overleef je deze maand nou budget? Met overal cadeautjes die moeten worden gekocht, leuke kerstdecoratie en natuurlijk je kerstoutfit(s) is het niet bepaald een maand waarin je lekker kan (be)sparen. Daarom beginnen we deze maand met een handig bespaar artikel voor sinterklaas, kerst, decoratie, cadeautjes én kleding. Ja, eigenlijk over alles wat je deze maand bergen geld kan kosten, maar waar jij nu op gaat besparen. Zo overleef jij december toch lekker budget!

 

PARTY BUDGET

Begin december slim, en maak een party budget aan. Spreek met jezelf af hoeveel extra geld je wilt besteden aan sinterklaas en kerst. Schrijf dit in een notitieboekje op en noteer daarna alle uitgaven. Zo kan je precies zien hoeveel je uitgeeft, waaraan en hoeveel budget je nog over hebt. Zo geef je niet snel te veel uit. Oh, en bewaar ook gelijk alle bonnen. Als een cadeautje toch niet goed is, kan je het nog terugbrengen.

 

SINTERKLAAS

December begint altijd bij sinterklaas. Ga dit jaar voor een spelletjesavond, waarbij iedereen een aantal kleine cadeautjes moet kopen. Hier ben je niet veel geld aan kwijt, want je kan leuke cadeautjes scoren bij winkels zoals de Action. Of, als je lootjes gaat trekken, spreek een niet te hoog maximum bedrag af. Hierdoor geef je niet teveel geld uit.

 

WISHLIST

Jij geeft geld uit aan cadeautjes, maar je krijgt ook cadeautjes. Gebruik dit! Maak vooraf een wishlist met items die je al langere tijd wilt hebben, die je echt goed kan gebruiken of vraag geld als je spaart voor iets groters. Zo bespaart dit jouw uiteindelijk ook weer geld.

 

 

GIVEAWAYS

Er zijn nooit zoveel giveaways als in de maand december. Logisch, het is de feestmaand van het jaar. Speur het internet en Instagram af, en je vindt er een heleboel. Vaak kan je hele leuke hebbedingetjes winnen, die je ook leuk als cadeau kan geven. Natuurlijk is het leuk als je zelf ook nog wat erbij koopt, maar dat hoeft dan niet zo groot (en duur) te zijn.

 

 

PRESENTS

Cadeautjes kopen kom je niet onder uit. Maar, de manier waarop kan je wel een hoop besparen. Denk bijvoorbeeld eens aan tweedehands speelgoed kopen via Marktplaats, het ziet er meestal nog mooi uit en je nichtje of neefje is er even blij mee. En zo vind je nog veel meer leuke tweedehands items, en dat voor de helft van het geld.

 

Toch naar de winkels? Ga dan met een duidelijk doel op pad, en niet zomaar van alles aanschaffen. Vaak ontstaan daar de miskopen uit, en dat is natuurlijk geldverspilling. Maak thuis een lijstje met items die je gaat kopen en voor wie, zo koop je geen onnodige spullen.

 

 

KERST DINER

Komt dit jaar de hele familie bij jou thuis met kerst? Dat kan je al gauw een heleboel euro’s kosten aan goed vlees en lekkere wijn. Dat kan anders! Laat iedereen iets maken en meenemen, zo verzorg je samen het kerstdiner. Scheelt jouw een hoop tijd én een hoop geld.

 

Gooi de overgebleven restjes niet weg, dat is zonde. Bijna al het eten kan je invriezen en later op eten. Zo kan je nog weken plezier hebben van al het lekkere eten.

 

KERST KAARTEN

Kerstkaarten sturen, heerlijk om lekker old school te doen. Maar niet goedkoop! Stuur daarom dit jaar naar iedereen een elektronische kaart, dat bespaart je een hoop postzegels. Online kan je namelijk vaak gratis een kaartje versturen, terwijl je per post alleen al €0,78 kwijt bent aan een postzegel.

 

Vind je het toch leuker om echte kaarten te versturen? Doe het dan half half. Naar echt goede vrienden en kennissen een kaart, naar verre kennissen en verre familieleden een online kaart.

 

‘Online kan je vaak gratis een kaartje versturen, terwijl je per post alleen al €0,78 kwijt bent aan een postzegel.’

 

KERST DECORATIE

Elk jaar is het weer feest: je hele huis omtoveren in glitter en glamour. Het liefst elk jaar weer een ander thema, andere kleuren en andere decoraties. Maar dat betekent ook elk jaar weer allemaal nieuwe kerstdecoratie kopen. Daar hebben wij iets op bedacht: je bent niet de enige die dit ‘probleem’ heeft, stuur dus een berichtje naar vrienden, familie en buren. Vraag of ze hun kerst decoraties een jaartje willen ruilen met dat van jou. Dan is iedereen blij met nieuwe kerstdecoraties én het kost geen geld. Handig!

 

Wil je toch liever zelf alles kopen? Kijk dan eens bij de goedkopere winkels zoals de Action en Zeeman. En vlak voor kerst begint vaak al uitverkoop bij winkels zoals de Intratuin, dus wacht nog even met inslaan.

 

KERST OUTFIT

Een van de belangrijkste dingen voor ons: de kerst outfit(s). Voor een mooie kerst outfit hoef je echt niet veel te betalen. Hoe je budget aan een te gekke kerst outfit komt? Dat laten we snel weten, in nieuwe artikelen. Stay tuned!

 

HEB JIJ NOG GOEDE DECEMBER BESPAARTIPS?

Door Willeke Arens

Dit artikel delen

Lees meer