14 SLIMME TIPS OM GELD TE BESPAREN TIJDENS HET SHOPPEN

Tegenwoordig kopen we steeds meer online onze kleding en accessoires. Maar wist je dat veel vrouwen toch nog af en toe lekker een dagje gaan shoppen in een stad? En of je dit nou doet omdat je er gelukkig van wordt, omdat je het gezellig vind of omdat je houdt van nieuwe kleding kopen, we kunnen allemaal wel wat bespaartips gebruiken. We geven je 14 slimme tips om geld te besparen tijdens het shoppen. Zo kom je thuis zonder miskopen én zonder lege bankrekening.

 

1. FLESJE WATER

Neem altijd een flesje water mee als je gaat shoppen. Zo voorkom je dat je flesjes water moet kopen, en zo bespaar je al gauw weer een paar euro. Je kan ook iets te eten in je tas stoppen, want van shoppen krijg je nou eenmaal best wel trek.

 

 

2. DE WISHLIST

Als je snel impulsieve aankopen doet, is het handig om vooraf een wishlist samen te stellen. Dit kan je op je telefoon of in een notitieboekje doen. Vraag jezelf af welke items je graag zou willen hebben en wat je echt nodig hebt. Je kan er ook bijzetten welke items ‘verboden’ zijn om te kopen, de items waar je er al genoeg van hebt op dit moment. Houdt jezelf tijdens het shoppen aan die wishlist, zo voorkom je een heleboel onnodige uitgaven.

 

 

3. CASH ONLY

Ga jij altijd helemaal los met shoppen? En heb je daarna spijt dat je zoveel hebt uitgegeven? Ook dit kan je makkelijk voorkomen door geen bankpas mee te nemen. Stel voor jezelf het budget wat je maximaal wilt uitgeven, en neem dat contant mee. Zo kan je simpelweg niet meer uitgeven dan je bij je hebt.

 

 

4. CHECK DE MAAT

Dit klinkt echt heel erg voor de hand liggend, maar het is wel iets waar we vaak de mist mee ingaan. Als je iets in de sale ziet wat je graag wilt hebben, en ze hebben jou maat niet meer, dan ben je al snel geneigd om een maatje groter of kleiner mee te nemen. Want het is in de sale toch? Pas hier mee op, want als de pasvorm niet goed zit, is de kans groot dat je het nooit gaat aantrekken.

 

5. ALTIJD PASSEN

Om even door te gaan op de pasvorm, zorg dat je altijd je kleding past voor je het koopt. Vaak hebben we hier geen zin in, zeker als er een lange rij voor de paskamers staat. Doe je dit niet, is de kans op een miskoop groot. Zorg dat je alles vooraf past, zoweet je zeker dat je geen miskoop doet.

 

6. BIJ TWIJFEL NIET DOEN

Als je twijfelt over een aankoop, kan je het beter niet doen. Want waarom zou je iets meenemen als je twijfelt? Grote kans dat je het dan toch nooit gaat dragen. Wel handig is om even een foto te maken van het item, zodat je er nog even rustig over na kan denken. Vind je het de volgende dag toch wel heel leuk? Dan kan je altijd nog teruggaan of het online bestellen. Ben je bang dat het item de volgende dag weg is? Je kan altijd even vragen of ze het een nachtje achter willen hangen voor je.

 

7. KIJK NAAR WAT JE HEBT

Hoeveel zwarte broeken heb jij al in je kast liggen? Als je antwoord 4 is, dan is het overbodig om een 5e soortgelijke aan te schaffen.Dan kan je misschien beter voor een ander exemplaar gaan. Bedenk altijd goed of je niet al iets soortgelijks hebt, of kijk voor het shoppen even goed in je kledingkast naar al je kleding.

 

8. INVESTEREN

Als je bijvoorbeeld op zoek bent naar goede sneakers, waar je elke dag op wilt gaan lopen, is het niet zo handig om daarop te gaan besparen. Je gaat ze immers vaak dragen, en dus is kwaliteit belangrijk. Bovendien, als je één duurder paar aanschaft, is het uiteindelijk goedkoper dan 5 paar goedkope schoenen. Kan je beter voor 1 goed paar gaan, waar je lekker lang mee kan doen.

 

9. DE BUDGET VALKUIL

Wist je al dat budget een grote valkuil kan zijn? Zeker als je in de sale shopt, krijg je hier vaak last van. Je wilt veel meenemen, omdat het toch weinig geld kost. Of het is zo sterk afgeprijsd, dat je dat echt niet kan laten liggen. Het maakt je vaak hebberig. Denk daarom ook bij kleinere uitgaven goed na over een aankoop. En neem het alleen mee als je het ook echt leuk vind. Vraag jezelf bijvoorbeeld af of je het ook had gekocht als het niet in de uitverkoop was.

 

10. DE KRINGLOOP

Waarom ren je gelijk de H&M, Zara of andere favoriete winkel van je in? Begin eens een keer met shoppen bij de kringloop. Tussen veel troep kan je namelijk echt prachtige items vinden. En dat meestal maar voor een paar euro. Naast dat het super goedkoop is, ben je ook nog eens duurzaam bezig. Je geeft kleding een tweede leven.

 

11. BLIJF KRITISCH

Kijk voor je een item wilt aanschaffen er altijd even kritisch naar. Sowieso is het checken op vlekken en gaten handig, want dat kan bij elke winkel weleens gebeuren. Maar vraag jezelf ook af of het item bij je past, of je iets hebt om het mee te combineren en of het een waardevolle toevoeging is aan je kledingkast. Zoals we al eerder zeiden, bij twijfel niet doen.

 

 

12. VOORKOM TROOST SHOPPEN

Voor veel vrouwen werkt winkelen vaak heel therapeutisch. Je voelt je er daarna vaak een stuk beter door. Maar pas op, troost shoppen is iets waar veel vrouwen ook last van hebben. Als we ons, om wat voor reden dan ook, niet zo goed voelen, is shoppen geen verstandige keuze. We kunnen meestal niet helemaal helder nadenken, we geven meestal veel te veel geld uit en achteraf hebben we vaak spijt. Kan je toch beter een andere keer gaan shoppen.

 

13. BEWAAR JE BON

Zorg dat je altijd de bonnen van je uitgaven netjes opbergt in je portemonnee. Heb je later spijt van je aankoop? Kom je er achter dat er toch een gaatje of vlek in zit? Of is de aankoop toch niet helemaal jouw ding? Als je de bon hebt bewaard, kan je de kleding gewoon binnen een bepaald aantal dagen terugbrengen.

 

 

14. EEN TWEEDE LEVEN

Zorg dat je na je aankoop netjes met je kleding omgaat. Zo kan je er langer van genieten. Bovendien kan je het daarna een tweede leven geven. Verkoop je kleding, als je het niet meer draagt, bijvoorbeeld via Marktplaats of United Wardrobe. Zo verdien je uiteindelijk zelfs nog een deel van je aankoop terug.

 

Dit artikel delen

Lees meer